Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Δέκα τεχνολογικά στοιχεία της ταινίας Back to the Future που χρησιμοποιούμε σήμερα


Η ταινία της δεκαετίας του 80 Back to the Future (Επιστροφή στο μέλλον η ελληνική μετάφραση) έγραψε ιστορία και με κάποιο τρόπο προέβλεψε ή διαμόρφωσε το μέλλον.
Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από του τότε ο ήρωας μεταφέρεται από το 1985 στο 2015 και βρίσκεται σ΄ένα μέλλον με τεχνολογικές εξελίξεις που τον ξαφνιάζουν.

Συγκεκριμένα στο Back to the Future II ο έφηβος Μάικλ Τζέι Φόξ στις 21 Οκτωβρίου του 2015 κάνει το άλμα στο μέλλον.
Εκεί βλέπει ιπτάμενα αυτοκίνητα, αθλητικά παπούτσια των οποίων τα κορδόνια δένονται μόνα τους, ιπτάμενα πατίνια και πολλά άλλα.
Σήμερα, το σωτήριο έτος 2015 μπορεί αυτά τα τεχνολογικά «θαύματα» να μην έχουν γίνει ακόμη πραγματικότητα όμως υπάρχουν άλλα που έχουν γίνει.
Ειδικότερα 10 τεχνολογικές καινοτομίες βρίσκονται σε ισχύ σήμερα και άλλες πέντε είναι κοντά στην υλοποίησή τους.

1. Στην ταινία οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν έξυπνα γυαλιά για να επικοινωνήσουν τότε φαινόταν απίστευτο όμως τα Google Glass είναι πραγματικότητα.
d
2. Η τηλεόραση. Τότε οι τηλεοράσεις ήταν ογκώδεις και ήθελε τόλμη να σκεφτεί κανείς την μεγάλη και λεπτή οθόνη μεγάλων διαστάσεων στην οποία μπορούσες να δεις διάφορα κανάλια. Σήμερα είναι πραγματικότητα και βρίσκεται στα σπίτια των περισσοτέρων ανθρώπων.
d
3. Ταμπλέτες (Tablets). Στην ταινία ο Doc Brown, ξέρετε ο τρελός επιστήμονας κρατά ένα υπολογιστή που μοιάζει απίστευτα με τις γνωστές σε όλους μας πλέον ταμπλέτες. Τότε φάνταζε απίστευτο ένας υπολογιστής να είναι τόσο μικρός και λεπτός.
d
4. Τηλεδιάσκεψη. Βλέπουμε στην ταινία τον ενήλικα Marty McFly ( ο χαρακτήρας που υποδυόταν ο Μάικλ Τζέι Φόξ) να συνομιλεί μέσω μιας οθόνης, video chat, με τον εργοδότη του. Θυμίζει και Skype.
d
5. Άλλη μια τεχνολογία είναι αυτή της αναγνώρισης βιομετρικών χαρακτηριστικών ο Doc Brown το επιτυγχάνει με τα κιάλια του. Σήμερα υπάρχει η εφαρμογή στα περισσότερα iPhone και σε πολλές ψηφιακές κάμερες.
d
6. Ηλεκτρονική αναγνώριση μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, το είδαμε τότε ισχύει σήμερα.
d
7. Στην ταινία βλέπουμε τον Marty McFly να τζογάρει περνώντας την πιστωτική κάρτα σε ένα μηχάνημα στο σπίτι του. Σήμερα η ανάγνωση της πιστωτικής κάρτας είναι γεγονός.
8. Ο πρωταγωνιστής ξαφνιάζεται με τη διαφήμιση με το ολόγραμμα για την τρισδιάστατη ταινία τα σαγόνια του καρχαρία νούμερο 19. Σήμερα τρισδιάστατες ταινίες μπορούμε να δούμε και στο σπίτι μας.
d
9. Ηλεκτρονικά παιχνίδια που χρειάζεται να κινείς τα χέρια και το σώμα. Εάν σκεφτεί κανείς πόσο στατικά ήταν τα βιντεοπαιχνίδια εκείνη την εποχή, είναι πράγματι αξιοσημείωτο πόσο μέσα έπεσαν.
d
10. Στην ταινία όταν οι κακοί τρακάρουν το αυτοκίνητό τους μια ιπτάμενη κάμερα βιντεοσκοπεί το συμβάν. Τα Drones σήμερα είναι εδώ.
Μένει λοιπόν να δούμε τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, το αιωρούμενο πατίνι, αν και ήδη πειραματίζονται με κάτι ανάλογο σαν αυτό που είδαμε στην ταινία, αλλά και τα παπούτσια που δένονται μόνα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nike έχει πατεντάρει τα παπούτσια που είδαμε στην ταινία.
d

Πηγή