Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Εφτά πόλεις όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς φανάρια, καυσαέριο, κόρνες και λεωφορειόδρομους; Σύμφωνα πάντως με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, αποδείχτηκε πως το διοξείδιο του αζώτου, που προκαλεί το νέφος, μειώθηκε κατά 40% σε ορισμένα σημεία πόλης όπου απαγορεύτηκε το αυτοκίνητο.
Παρακάτω ακολουθούν τα παραδείγματα 7 πόλεων που ακολουθούν μια διαφορετική καθημερινότητα, με καθαρότερο αέρα, καθώς αντί για τα αυτοκίνητά τους, οι κάτοικοι μετακινούνται με υπόγεια μέσα μεταφοράς, ποδήλατα ή άλλα μέσα, τα οποία δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.
Paqueta, Βραζιλία
Αρχικά ήταν το σπίτι της ινδιάνικης φυλής Tamoio, οι οποίοι συντηρούνταν με το κυνήγι, το οποίο μετά από την αναμέτρησή τους με τους Γάλλους εισβολείς σταμάτησαν και άρχισαν τις γεωργικές καλλιέργειες. Σήμερα οι πλακόστρωτοι δρόμοι και η απουσία οχημάτων έχει συμβάλει στη διατήρηση της γοητείας της παλιάς εποχής.
Νησί Fire, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Βρίσκεται κοντά στο Long Island, έχει μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα και πλάτος 400 μέτρα (κοινώς, είναι μακρόστενο) και διαθέτει 300 κατοίκους, αλλά χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι. Μηχανάκια και αυτοκίνητα απαγορεύονται, με κάποιες εξαιρέσεις σε έκτακτες ανάγκες.
Νησί Mackinac, Μίσιγκαν, ΗΠΑ
Το νησάκι αυτό βρίσκεται στη λίμνη Χιούρον και μετρά περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Τα οχήματα εκεί έχουν καταργηθεί ήδη από το 1898, με την απαγόρευσή τους να ισχύει μέχρι και σήμερα και όλες τις μετακινήσεις να πραγματοποιούντα με ποδήλατα και άλογα.
Ύδρα, Ελλάδα
Αν και διαθέτει 3.000 κατοίκους, οι μετακινήσεις εκεί γίνονται αποκλειστικά με γαϊδουράκια, όλο τον χρόνο, ενώ η σύνδεση του νησιού με τις παραλίες που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του γίνονται με καΐκια και θαλάσσια ταξί.
Vauban, Γερμανία
Οι κάτοικοι εκεί ακολουθούν έναν οικολογικό τρόπο ζωής, με τα κτίρια της πόλης να είναι περικυκλωμένα από πελώριες πρασιές και δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Το 40% αυτών που επιλέγουν να παρατήσουν τα αυτοκίνητά τους παίρνουν χρηματική αμοιβή ή έχουν δωρεάν χρήση του τραμ.
Βενετία, Ιταλία
Αποτελείται από 117 μικρά νησάκια, που χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες, με τις μεταφορές να γίνονται αποκλειστικά με γόνδολες και θαλάσσια λεωφορεία.
Giethoorn, Ολλανδία
Διαθέτει 180 γέφυρες που διασχίζουν τα κανάλια, ενώ οι κάτοικοί της δεν γνωρίζουν την έννοια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς για κάθε τους μετακίνηση χρησιμοποιούν είτε τα πόδια τους, είτε ποδήλατο. Όσο για τις μεγάλες αποστάσεις, τις διασχίζουν με βαρκάκια που υπάρχουν στο ποτάμι.