Ads Top

Εμβλήματα τρομοκρατικών - επαναστατικών οργανώσεων και η σημασία τους

Εν έτει 2016, με την τρομοκρατία να έχει εξελιχθεί σε μια σαφή και άμεση απειλή που είναι πλέον αντιληπτή από τους πάντες, το εν λόγω αντικείμενο έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον αναλυτών, ΜΜΕ και απλών παρατηρητών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να δει κανείς τα εμβλήματα των πιο γνωστών τρομοκρατικών, αντάρτικων και αυτονομιστικών/ επαναστατικών οργανώσεων, καθώς και τη σημασία τους.

ISIS

isis
Η μαύρη σημαία του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (Daesh) είναι πλέον γνωστή στους πάντες. Γραμμένο πάνω της: «Δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ- Ο Μωάμεθ είναι ο απεσταλμένος του Αλλάχ».
Αμπού Σαγιάφ (ASG)
abusayaf
Ισλαμιστική οργάνωση στις Φιλιππίνες, «συγγενική» με την Αλ Κάιντα. To έμβλημά της, με το σπαθί, το Κοράνι και την υδρόγειο, απεικονίζει τις τζιχαντιστικές διεθνείς φιλοδοξίες της οργάνωσης.

Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσά (ΑΑΜΒ)

al aqsa
«Γεννήθηκε» το 2000 ως δύναμη πιστή στη Φάταχ. Επικεντρώνεται στον παλαιστινιακό εθνικισμό και το πολιτικό Ισλάμ. Στο έμβλημά της το Τέμενος του Ομάρ στην Ιερουσαλήμ, που θεωρείται από λογίους του Ισλάμ ότι είναι το μέρος από το οποίο ο Μωάμεθ ανέβηκε στους ουρανούς και εδώ χρησιμοποιείται ως εθνικό σύμβολο της Παλαιστίνης.
Αλ Κάιντα
al qaeda
Η οργάνωση- συνώνυμο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας μέχρι την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Η σημαία της αναφέρεται στα αραβικά ως «al-raya» και θεωρείται η σημαία της τζιχάντ, καθώς πιστεύεται ότι ήταν μια παρόμοια σημαία που ο Μωάμεθ και οι υποστηρικτές του έφεραν στις μάχες.
Αλ Κάιντα στο Ιράκ (AQI)
aqi
To παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ ιδρύθηκε το 2003 ως αντίδραση στην αμερικανική εισβολή και κατοχή. Η σημαία βασίζεται επίσης στο μαύρο πολεμικό λάβαρο του Μωάμεθ.

Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM)

aqmi
Σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση που αποτελεί εξέλιξη της αλγερινής GSPC. To έμβλημά της αναπαριστά τις βλέψεις περί παγκοσμίου Χαλιφάτου.
Aούμ Σινρίκιο
aum
Η αίρεση του Σόκο Ασαχάρα, που ευθύνεται για την επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο το 1995. Το έμβλημά της έχει στο επίκεντρο μια παραλλαγή του συμβόλου του «ομ», ιερού σε Ινδουϊσμό, Βουδισμό και άλλες θρησκείες.
ΕΤΑ
eta logo
Η διάσημη βασκική οργάνωση. Το έμβλημά της αναπαριστά τον ένοπλο αγώνα για ένα ανεξάρτητο βασκικό κράτος, αλλά και την πολιτική ως μέσον επίτευξης του στόχου. «Bietan jarrai» σημαίνει «συνεχίστε και στα δύο».
FAI
fai
H ιταλική «Ανεπίσημη αναρχιστική ομοσπονδία» ιδρύθηκε το 2003. Το έμβλημά της συμβολίζει την σύνθεση από πολλές ομάδες, μαζί με το «Α» για την αναρχία.
Χαμάς
hamas
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έχει στο επίκεντρό του επίσης το Τέμενος του Ομάρ, καθώς και το περίγραμμα της Παλαιστίνης, υποδεικνύοντας τις βλέψεις για κυριαρχία στην περιοχή υπό τον νόμο του Ισλάμ.
Αλ Σεμπάμπ
alshabaab
Ισλαμιστική οργάνωση στο Κέρας της Αφρικής, ευθύνεται για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate στο Ναϊρόμπι το 2013. Ως έμβλημα χρησιμοποιεί μια σημαία με βάση την al raya και ένα άλλο, που υποδεικνύει επίσης τις φιλοδοξίες της: πρώτα το Κέρας της Αφρικής και μετά τον κόσμο, με το Κοράνι και τα όπλα- σύμβολα του ενόπλου αγώνα στο επίκεντρο.

Τίγρεις Ταμίλ

tamil tigers flag

Η τελική τους ήττα ήρθε το 2009, ωστόσο μέχρι τότε είχε διεξάγει ένα αντάρτικο δεκαετιών. Το σύμβολό τους πηγάζει από την κουλτούρα Ταμίλ.
REAL IRA
real ira
Αντιτάχθηκε στην ειρηνευτική διαδικασία την οποία δέχτηκε ο IRA. Έμβλημά του η ιρλανδική σημαία.
FARC
farc
Η κολομβιανή οργάνωση ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960. Στις αρχές του 21ου αιώνα υπολογιζόταν ότι είχε 17.000 μαχητές, ωστόσο εκτενείς επιχειρήσεις του κολομβιανού στρατού με τη στήριξη των ΗΠΑ το απώθησαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Το έμβλημά του έχει τα χρώματα της κολομβιανής σημαίας, αλλά και του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλας, παραπέμποντας στη Μεγάλη Κολομβία του Σιμόν Μπολιβάρ. Το βιβλίο πάνω από τα όπλα συμβολίζει τη σημασία της ιδεολογικής εκπαίδευσης.
17N
17n
H πλέον διαβόητη ελληνική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία εξαρθρώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα. Το έμβλημά της υποδεικνύει τον μαρξιστικό προσανατολισμό της.
DHKP/C
dhkpc
Μαρξιστική/ λενινιστική οργάνωση στην Τουρκία, «γεννήθηκε» το 1978, με στόχο την αντίσταση στη δυτική επιρροή μέσω ενόπλου αγώνα. Το έμβλημά της αντικατοπτρίζει τις μαρξιστικές καταβολές της.
Επαναστατικός Αγώνας
eagwnas
Η γνωστή ελληνική ακροαριστερή/ αναρχιστική οργάνωση που θεωρείται ότι απορρόφησε μέλη της 17Ν τα οποία δεν είχαν συλληφθεί.

Φωτεινό Μονοπάτι

shining path
Περουβιανή οργάνωση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και μεγάλη δραστηριότητα στο εμπόριο ναρκωτικών. Τα σύμβολά της είναι κομμουνιστικά.
Ταλιμπάν
taliban
Οι Ισλαμιστές εξτρεμιστές που ανέβηκαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν το «αγνότερο» ισλαμιστικό κράτος στον κόσμο. Οι συγκρούσεις στη χώρα συνεχίζονται.
Μπόκο Χαράμ
boko haram
Ισλαμιστική οργάνωση που εδρεύει στη Νιγηρία και δραστηριοποιείται επίσης στο Τσαντ, τον Νίγηρα και το βόρειο Καμερούν. Υιοθέτησε παραλλαγή του εμβλήματος του Ισλαμικού Κράτους- μέχρι τότε το έμβλημά της είχε στο επίκεντρό του το Κοράνι και την ένοπλη σύγκρουση.

Πηγή: Huffingtonpost
Από το Blogger.