Tοξικά μέρη στον κόσμο..

10 μοναστήρια ανά τον κόσμο σε εντυπωσιακές τοποθεσίες

Παρακάτω θα δείτε ένα αφιέρωμα σε μοναστήρια εκπληκτικής ομορφιάς, που ανεξαρτήτως θρησκεύματος, οφείλετε να θαυμάσετε! Ένα μοναδικό ταξίδι σε διάφορες πλευρές του κόσμου, που φιλοξενούν τις 10 πιο εντυπωσιακές μονές.

1. Το μοναστήρι του Montserrat, Ισπανία
Βρίσκεται βορειοδυτικά της Βαρκελώνης και το όνομά του σημαίνει «ακανόνιστο βουνό», ενώ βρίσκεται σε ύψος 1.024 μέτρων και χτίστηκε τον 11ο αιώνα.

2. Μονή Yumbulagang, Θιβέτ
Ένα από τα πρώτα κτήρια της χώρας, αλλά και το πρώτο παλάτι της, με ηλικία πάνω από 2.000 χρόνια. Υπέστη πολλές ζημιές την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης, αλλά επαναλειτούργησε το 1980, μετά από επισκευές.
3. Μετέωρα, Ελλάδα
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τεράστιων, σκουρόχρωμων βράχων που αποτελούν ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο, ενώ φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα 400 μέτρα, με τις κορυφές τους να φιλοξενούν τις μονές.
4. Potala Palace, Θιβέτ
Κατασκευάστηκε τον 7ο αιώνα από τον βασιλιά Songtsen Gampo και παρόλο που καταστράφηκε από κεραυνό και πόλεμο, επισκευάστηκε έπειτα από εντολή του πέμπτου Δαλάι Λάμα το 1645 και μετατράπηκε σε έδρα του. Έχει ύψους 117 μέτρα και καλύπτει έκταση 130.000 τ.μ.
5. Paro Taktsang ή αλλιώς Η Φωλιά της Τίγρης, Μπουτάν
Ένα αξιοθέατο του 17ου αιώνα, βρίσκεται στα απόκρημνα βράχια της κοιλάδας Παρό, στο Μπουτάν, και λειτουργεί ως σήμερα, με βουδιστές μοναχούς.
6. Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας, Ελλάδα
Αποτελεί το πιο δυσπρόσιτο μοναστήρι των Μετεώρων, καθώς βρίσκεται σε έναν πανύψηλο βράχο και έχει ιδιόμορφο σχήμα, με έκταση 5-6 στρέμματα, ενώ η ανάβαση εκεί γινόταν με ανεμόσκαλες και δίχτυ. Σήμερα υπάρχει μια σκάλα 140 πέτρινων σκαλοπατιών.
7. Μονή Παναγίας Σουμελά, Τουρκία
Βρίσκεται κοντά στην Τραπεζούντα και αποτελεί σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού. Είναι χτισμένη σε μια σπηλιά, σε ύψος 1.063 μέτρων, και διαθέτει την η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία κατά την παράδοση ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Λουκάς.
8. Μονή Spassky, Ρωσία
Κρυμμένη μέσα σε μια σπηλιά, η εν λόγω μονή μπορεί να κυνηγήθηκε από το κομμουνιστικό κράτος, όμως αποτελεί ένα σύμβολο της χριστιανικής ορθοδοξίας.
9. Μοναστήρι Kye, Ινδία
Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 4.116 μέτρων, στο Himachal Pradesh της Ινδίας. Ααποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους θρησκευτικούς προορισμούς των βουδιστών όλου του κόσμου, ενώ κατασκευάστηκε το 1.000 μ.Χ. και δέχτηκε πολλές επιθέσεις από του Μογγόλους.
10. Η Μονή του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα (Ντάιρ Μαρ Μούσα αλ-Χαμπάσι), Συρία
Σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα, στην περιοχή Κάλαμος, το εν λόγω μοναστήρι χτίστηκε 1.320 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, αποτελώντας μια από τις ελάχιστες σωζόμενες μονές της ερήμου της σύγχρονης Συρίας.


Πηγή: E-Daily