Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Arch Daily - Τα κτήρια της χρονιάς.. είναι εκπληκτικά!

Από ένα ξωκλήσι στην Ιαπωνία που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του μέχρι ένα σταθμό βοοειδών στην Αυστραλία και ένα κέντρο υγείας στη Ρουάντα, η αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο καινοτομεί πάνω στους πιο αναπάντεχους χώρους. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για ουρανοξύστες που τρυπούν τα σύννεφα σε τρομακτικά ύψη, μερικές φορές όμως είναι τα σχέδια που διαφαίνονται πιο κοντά στον ορίζοντα που καταφέρνουν να νικήσουν στο παιχνίδι της φαντασίας.
Το έγκυρο αρχιτεκτονικό site Arch Daily ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες τους νικητές των βραβείων 2016 Building of Year (Κτήρια της Χρονιάς). Τα κτήρια που τιμήθηκαν επιδεικνύουν το περίφημο ντουέτο ομορφιάς και χρηστικότητας στο σχεδιασμό τους και επιλέχθηκαν από μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 55.000 αναγνώστες του Arch Daily. Η επιτροπή κατέληξε σε 14 νικητές ανάμεσα σε 3.000 αρχιτεκτονικά έργα, παρουσιάζοντάς μας τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής του 2016 μέχρι τώρα -άλλα μεγάλα και άλλα μικρά αλλά μεγαλειώδη.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα καλύτερα κτήρια της χρονιάς, τα οποία δίνουν έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η βιωσιμότητα και η φυσική αισθητική για τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές.

Ιαπωνία
Arch Daily
Ποιος: NAP Architects
Τι: Ribbon Chapel
Γιατί: Ένα ξωκλήσι γάμων στο Onomichi της Hiroshima που παίρνει τη μορφή ενός «κτηρίου που στέκεται μόνο του χάρη σε μια πρωτοφανή σύνθεση» και αντιπροσωπεύει «το μυστήριο του γάμου σε αγνή μορφή».

Αυστραλία
Arch Daily
Ποιος: Luigi Rosselli
Τι: The Great Wall of WA
Γιατί: Αυτή η τεράστια κατασκευή χτίστηκε για να παρέχει βραχυπρόθεσμα καταλύματα σε ένα σταθμό βοοειδών κατά τη περίοδο των συγκεντρώσεων των ζώων. Οι διάφορες κατοικίες βασίζονται στη θερμική μάζα για να κρατά τα ζώα δροσερά με φυσικό τρόπο μέσα στο υποτροπικό κλίμα της περιοχής.

Μαλαισία
 
Arch Daily
Ποιος: Ryuichi Ashizawa Architect & Associates
Τι: Factory on the Earth
Γιατί: Αυτός ο βιομηχανικός χώρος που καλύπτεται από μια «πράσινη» σκεπή σχεδιάστηκε για να μειώσει τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται και να συλλέγει το βρόχινο νερό. «Θέλαμε να υπερβούμε τη φύση του εργοστασίου» εξηγούν οι αρχιτέκτονες «ενσωματώνοντας στοιχεία που θα έκαναν τους εργαζόμενους από το Ισλάμ να νιώθουν περήφανοι για το νέο εργασιακό τους περιβάλλον».

Κίνα
Arch Daily
Ποιος: MAD Architects
Τι: Harbin Opera House
Γιατί: Ο χώρος, ο οποίος αποτελείται από ένα μεγάλο θέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει 1.600 θεατές και ένα μικρότερο που χωρά 400, είχε ως στόχο να εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον του Harbin.

Πορτογαλία
 
Arch Daily
Ποιος: FCC Arquitectura + Paulo Lobo
Τι: Cella Bar
Γιατί: Ένας εγκαταλειμμένος χώρος μεταμορφώθηκε σε κομψό εστιατόριο και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να γίνεται ένα με το τοπίο της παραλίας.

Ρουάντα
Arch Daily
Ποιος: Sharon Davis Design
Τι: Partners In Health Dormitory
Γιατί: Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή αυτού του κέντρου υγείας ήρθαν από τη Ρουάντα, ενώ το 90% του εργατικού δυναμικού είχε καταγωγή από το χωριό Rwinkwavu -τουλάχιστον το ένα τρίτο του προσωπικού αποτελούνταν από γυναίκες. «Αυτή η κατοικία αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα μπροστά για το τοπικό σύστημα υγείας στην απομονωμένη περιοχή της Ρουάντα» εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Ιταλία
 
Arch Daily
Ποιος: Renzo Piano Building Workshop
Τι: Intesa Sanpaolo Office Building
Γιατί: Ο σχεδιασμός του κτηρίου είναι αποτέλεσμα «προηγμένης έρευνας» η οποία έλαβε υπόψη τις φυσικές πηγές της τριγύρω περιοχής (αέρας, νερό, ήλιος) για να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση. Για παράδειγμα, το νερό από το έδαφος χρησιμοποιείται για την ψύξη των γραφείων και η ηλιακή ενέργεια αιχμαλωτίζεται από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Πορτογαλία
 
Arch Daily
Ποιος: Elisabete de Oliveira Saldanha
Τι: House in Guimarães
Γιατί: Η ανακαίνιση των ονείρων: εσωτερική και εξωτερική πισίνα, σπιράλ σκάλες, μοναδικά σχεδιασμένοι αποθηκευτικοί χώροι, βιβλιοθήκη, πράσινο αίθριο, όλα τους σε μια τεράστια ιδιοκτησία με ένα άλσος από βελανιδιές και καστανιές. Σκεφτείτε την απόλυτη πολυτέλεια και ίσως να έχετε πλησιάσει λίγο στο αποτέλεσμα.

Ιαπωνία
Arch Daily
Ποιος: Herzog & de Meuron
Τι: Miu Miu Aoyama Store
Γιατί: Οι αρχιτέκτονες σχολιάζουν: «Η πρόσοψη δεν έχει κανένα λογότυπο ή αναφορά στο κατάστημα. Είναι μια περιποιημένη, λεία σαν καθρέφτης επιφάνεια, σαν ένα γιγαντιαίο πινέλο να σάρωσε απαλά την συνηθισμένη ματ επιφάνεια της χαλύβδινης πρόσοψης»."

Σουηδία
Arch Daily
Ποιος: Tham & Videgård Arkitekter
Τι: School of Architecture στο Royal Institute of Technology
Γιατί: Ο σχεδιασμός βασίζεται στο στήσιμο μιας ανοιχτής εστίας που ενθαρρύνει την κίνηση και την όχι απαραίτητα στατική εργασία.

Πορτογαλία
Arch Daily
Ποιος: ateliermob + Colectivo Warehouse
Τι: Community Kitchen of Terras da Costa
Γιατί: Το κοινοτικό κέντρο φροντίζει περίπου 500 άτομα -κυρίως ανθρώπους αφρικανικής και ρουμανικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων 100 παιδιών- που κατοικούν σε μια παράνομη γειτονιά της Costa da Caparica, η οποία πήρε το όνομα Terras da Costa.

Γαλλία
Arch Daily
Ποιος: Herzog & de Meuron
Τι: Matmut Atlantique Stadium
Γιατί: Αυτό το στάδιο στο Bordeaux σχεδιάστηκε έχοντας στο μυαλό την τριγύρω περιοχή. Ο στόχος; Να εμποτίσουν το σχεδιασμό με γεωμετρία και ρευστές, ανοιχτές γραμμές.

Βραζιλία
Arch Daily
Ποιος: Terra e Tuma Arquitetos
Τι: Vila Matilde House
Γιατί: Οι αρχιτέκτονες αποκατέστησαν το επί χρόνια σπίτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έπασχε από σοβαρή δομική βλάβη, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τον περιορισμένο χώρο που περιλαμβάνει το σαλόνι, το πλυσταριό, την κουζίνα, το χώρο του πλυντηρίου, την εσωτερική αυλή και το υπνοδωμάτιο.

Ηνωμένο Βασίλειο
Arch Daily
Ποιος: Tim Greatrex
Τι: House of Vans London
Γιατί: Σύμφωνα με έναν από τους αρχιτέκτονες «καθιερώθηκε ως ένα μέρος όπου μπορείς να συμμετέχεις στην πολιτιστική καταγωγή του skateboarding... συνδυάζοντας το skateboarding, την τέχνη, τον κινηματογράφο και τη μουσική».
 
 
Πηγή: Huffingtonpost