Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Οι 5 πιο εθιστικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό

Στο ερώτημα για το ποια είναι η πιο εθιστική ουσία για έναν άνθρωπο, προφανώς και θα δοθούν πολλές απαντήσεις, καθώς υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν πως μια ουσία είναι εξαρτησιογόνα, ανάλογα με την βλάβη που προκαλεί, την τιμή που πουλιέται, το ποσοστό ενεργοποίησης της έκκρισης ντοπαμίνης, αλλά και το πόση ευχαρίστηση δίνει, καθώς και το πόσο ισχυρά συμπτώματα στέρησης επιφέρει. Όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για την μέτρηση του μεγέθους εξάρτησης μιας ουσίας.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ποιες πιστεύεται πως είναι οι ουσίες που προκαλούν τον μεγαλύτερο εθισμό στον άνθρωπο, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα που διεξήγε το 2007, ο David Nutt και οι συνεργάτες του.

Ηρωίνη: Αποτελεί το πιο επιβλαβές ναρκωτικό, τόσο για την υγεία του χρήστη, όσο και για την κοινωνία, ενώ ο λόγος που το κάνει τόσο εθιστικό είναι γιατί εμποδίζει την αίσθηση του πόνου και διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Αλκοόλ: Είναι η δεύτερη πιο εθιστική ουσία, μιας και σύμφωνα με εργαστηριακό πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, αποδείχτηκε πως όσο περισσότερη από αυτήν κατανάλωναν εκείνα, τόσο περισσότερο αυξανόταν και η ντοπαμίνη στους εγκεφάλους τους.

Κοκαΐνη: Αυτή η ουσία, σχετίζεται με την ντοπαμίνη του εγκεφάλου, η οποία μεταφέρεται στους νευρώνες. Ουσιαστικά, τους εμποδίζει να ανταλλάξουν μεταξύ τους αυτά τα μηνύματα, με αποτέλεσμα την μη φυσιολογική ενεργοποίηση των οδών ανταμοιβής του εγκεφάλου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 14-20 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη, είναι χρήστες κοκαΐνης.

Βαρβιτουρικά: Σε ένα πρώτο επίπεδο, χρησιμοποιήθηκαν για την θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας, ενώ σε χαμηλές δόσεις, προκαλούν ευφορία. Αντίθετα, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο, καθώς καταστέλλουν την αναπνοή. Τη δεκαετία του 1950, άρχισαν να αναγνωρίζονται οι διαταραχές στην συμπεριφορά και πιθανότητες εξάρτησης από αυτά.

Νικοτίνη: Είναι το βασικό εθιστικό συστατικό του καπνού, καθώς απορροφάτε άμεσα από τα πνευμόνια και μεταφέρεται στον εγκέφαλο. Φαίνεται πως μεγαλύτερο ποσοστό από τα 2/3 των Αμερικάνων που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα είναι εξαρτημένοι, ενώ το 2002 ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι καπνιστές παγκοσμίως ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο.
 
Πηγή: E-Daily.gr