Tοξικά μέρη στον κόσμο..

17 πρώτες φορές που έγιναν σημαντικά πράγματα στο internet

Πρώτο τουί, πρώτο video στο YouTube…
Social media, Gmail, YouTube: Όλα τους υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Πώς ξεκίνησαν όμως; Σίγουρα με πολύ αμήχανο τρόπο! Παρακάτω βάζουμε στη σειρά όλες τις πρώτες φορές που συνέβησαν σημαντικά πράγματα στα Ιντερνετς.

Photo Upload

photoupload
Ήταν το 1992, όταν ο καθηγητής πληροφορικής Tim Berners-Lee, δούλευε πάνω σε ένα προτζεκτάκι μικρό, που αποκαλούσε «The World Wide Web». Όταν ζήτησε από την rock μπάντα των Les Horribles Cernettes να συνεισφέρουν στο «WWW», τα κορίτσια του έδωσαν μια photo. Που να το ήξεραν πως η συγκεκριμένη photo, θα γινόταν η πρώτη των πρώτων, όλων των εποχών, που θα ανέβαινε online.
H πρώτη σελίδα Ιντερνετς
webpage
Αυτός ο Tim Berners-Lee που ανέβασε την πρώτη φωτογραφία στην ιστορία των Ιντερνετς, ένα χρόνο πριν, είχε σκεφτεί πως θα βοηθούσε τον ανυποψίαστο κόσμο της εποχής, να υπάρχει μια σελίδα που θα τον μυεί «στα μυστικά του κυβερνοχώρου». Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο website της ιστορίας!
To πρώτο «.com»
enhanced-28782-1458580704-1
Ήταν το 1985,  η χρονιά που ξεκινούσε το «Moonlighting» με το -πρωτοεμφανιζόμενο- Bruce Willis  και οι «9 1/2 Εβδομάδες» ήταν η «πιο Σοκαριστική ταινία της χρονιάς». Ήταν επίσης η χρονιά όπου μια εταιρεία από την Μασαχουσέτη, που κατασκεύαζε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καταχωρούσε το όνομα της («Symbolics») ως domain με την ονομασία symbolics.com. Η εταιρεία δεν υπάρχει πλέον, αλλά το «symbolics» παραμένει μέχρι σήμερα το παλαιότερο, ενεργό «-com» του Internet.
Το πρώτο αντικείμενο που πωλήθηκε στο eBay
ebay
1995, σε ένα website με τίτλο «ΑuctionWeb», οι ιδιοκτήτες του επιχειρούν να κάνουν μια «δοκιμαστική πώληση» ενός σπασμένου laser pointer. Πιο εύκολα και γρήγορα από όσο περίμεναν, το laser πωλείται σε έναν τύπο για 14,8 δολάρια. Τον ρώτησαν όμως αν ήξερε πως το laser δεν λειτουργούσε. Όταν εκείνος απάντησε «συλλέγω σπασμένα laser», ήξεραν πως αυτή η φάση που είχαν ξεκινήσει θα πήγαινε πολύ μπροστά.
To πρώτο αντικείμενο που πωλήθηκε στο Amazon
amazonn
3 Απριλίου 1995 και ένας τύπος που τον έλεγαν John Wainright κάνει κάτι αδιανόητο: Αντί να συναντήσει τους φίλους του στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, μπαίνει στο Ιντερνετ (!), βρίσκει ένα online βιβλιοπωλείο που μόλις είχε ανοίξει και το έλεγαν «Amazon» και αγοράζει διαδικτυακά το βιβλίο «Hofstadter’s Fluid Concepts and Creative Analogies». 

Πρώτο video στο YouTube

23 Απριλίου 2005, ο Jawed Karim, συν-ιδρυτής του YouTube, ανεβάζει το πρώτο video με τίτλο “Me at the zoo”, που ήταν κυριολεκτικά, αυτό το πράγμα.
Πρώτο τουίτ
jack
21 Μαρτίου 2006, μόλις με 24 χαρακτήρες, ο  συν-ιδρυτής του Twitter Jack Dorsey ανακοινώνει το ξεκίνημα της λειτουργίας μιας social πλατφόρμας που μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν αυτό που έλεγες δεύτερο (ας είμαστε ειλικρινείς) όταν σε ρωτούσαν που έχεις φτιάξει social accounts.
Πρώτη εικόνα στο Instagram
instagram
Ήταν Ιούλιος του 2010, όταν ο Kevin Systrom, συν-ιδρυτής του Instagram, χαλάρωνε σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο στην περιοχή Todos Santos, όταν βρήκε μπρος του ένα όμορφο κουταβάκι. Το φωτογράφισε και το ανέβασε στο Instagram. Τρεις μήνες αργότερα, έγινε το επίσημο launch του Instagram!
Το πρώτο blog post
livejorunal
Κάθε αρχή στα Ιντερνετς και δύσκολή και το πρώτο blog post όλων των εποχών (1999), ξεκίνησε με τις λέξεις «This is a test» όπως πολλά πράγματα που ξεκίνησαν για πρώτη φορά στα Ιντερνετς.
To πρώτο search engine
archie
Ήταν το 1990, μόλις 8 χρόνια πριν δημιουργηθεί η Google, όταν ο Alan Emtage, μαθητής  του πανεπιστήμιου McGill στο Montreal, ανέπτυξε τη πρώτη μηχανή αναζήτησης και τη βάφτισε «Archie» in Montreal. Σήμερα η «Archie» διατηρείται ακόμα, για ιστορικούς σκοπούς, από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.
To πρώτο banner διαφήμισης
spam
27 Οκτωβρίου 1994 και το website Wired.com, γνωστό τότε ως HotWired,  παρουσιάζει την πρώτη click banner διαφήμιση όλων των εποχών (με την πιο obvious ατάκα όλων των εποχών).
Μια από τις πρώτες σελίδες της Wikipedia
wiki
Σύμφωνα με την σελίδα Wikipedia’s oldest articles, η παραπάνω σελίδα – που χρονολογείται από το 2001, είναι μια από τις παλαιότερες όλων των εποχών, καθώς είχε ανέβει όταν το website βρισκόταν ακόμα σε phase 1.
To πρώτο emoticon σε κείμενο!
emoticons
Ο μηχανολόγος Scott Fahlman σε κείμενο προς συνεργάτες του «πρότεινε τον παρακάτω χαρακτήρα» (smiley) «για να τονίζει πως κάτι είναι αστείο».
Η πρώτη εικόνα από web camera
webcam
Ήταν 1991 και οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές πληροφορικής του πανεπιστημίου του Cambridge είχαν ένα σοβαρότατο πρόβλημα: Η καφετιέρα ήταν σε διαφορετικό όροφο από τα γραφεία τους. Πώς θα ήξεραν πότε ο καφές ήταν έτοιμος; Η λύση ήταν απλή (αν ήσουν tech ιδιοφυΐα). Αποφάσισαν να συνδέσουν μια κάμερα με μια εφαρμογή για screenshots και να εκπέμπουν την κάθε λήψη της κάμερας μέσω ενός client program. Ήταν η πρώτη web camera όλων των εποχών!
Το πρώτο online παιχνίδι στρατηγικής για πολλούς παίκτες
enhanced-20338-1458578611-1 (1)
Ξέχνα το «World of Warcraft». Πίσω, στα late 70`s υπήρχε και τότε ένα online παιχνίδι στρατηγικής με το ίδιο «κάψιμο», γνωστό με το όνομα «Multi-User Dungeon». Το παιχνίδι είχαν δημιουργήσει οι Roy Trubshaw και Richard Bartle στο πανεπιστήμιο του Essex και το gameplay του περιέχει κειμενάκια με παραμυθένιες ιστορίες για δράκους, μάγους και θησαυρούς, όπως το παραπάνω.
Η πρώτη Facebook Page
facebookp
Fast-forward five years after the launch of LiveJournal and you’ll find a new social media giant: Facebook. Since the first three Facebook accounts were only tests, the first actual Facebook page is attributed to lucky number four — none other than Facebook co-founder Mark Zuckerberg.
Το πρώτο email!
enhanced-9535-1458573595-5
Ήταν το 1971 και μάλλον ο προγραμματιστής υπολογιστών Ray Tomlinson δεν έχει χρόνο για να ακούσει το «Hunky Dory» του David Bowie, που μόλις είχε κυκλοφορήσει.  Ο Ray επιχειρούσε να στείλει για πρώτη φορά ένα μήνυμα από μια μηχανή σε μια άλλη, χρησιμοποιώντας το σύμβολο «@» για να δείξει την κατεύθυνση.  «Τα πρώτα δοκιμαστικά μηνύματα ήταν τελείως «ξεχάσιμα». Νομίζω πως το πρώτο mail ήταν κάτι σαν QWERTYIOP ή κάτι τέτοιο.» έχει δηλώσει ο Ray.
To πρώτο spam mail!
espam
Χρειάστηκε να περάσουν μόλις 7 χρόνια από την αποστολή του πρώτου email. Εκείνη την εποχή υπήρχαν μόλις μερικές εκατοντάδες χρήστες του ARPANET, ενός δικτύου που ήταν γνωστό ως ο «πρόγονος» του Internet. Ακόμα όμως κι αυτές οι λίγες ψυχές σπαμάρονταν από το παραπάνω email που τους προσκαλούσε σε μια τεχνολογική έκθεση στη Νότια Καλιφόρνια

Πηγή: Rise