Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Δείτε πως λειτουργούν οι offshore εταιρείες μέσα από ένα σύντομο παραμύθι

Mετά τις αποκαλύψεις των «Panama Papers» έχει ξεσπάσει παγκόσμιος σάλος για τους εν ενεργεία και πρώην πολιτικούς και τους επιχειρηματίες που έχουν μετοχές σε offshore εταιρείες.Φυσικό κι επόμενο ήταν τα παιδιά να αναρωτηθούν για το τι είναι offshore εταιρεία.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian με τη βοήθεια του χρήστη του Reddit, DanGliesack, εξηγεί με έξι εμπνευσμένα σκίτσα τι είναι οι υπεράκτιες εταιρείες.
Όταν παίρνεις το χαρτζιλίκι σου, το βάζεις σε έναν κουμπαρά. Ο κουμπαράς βρίσκεται σε ένα ράφι μέσα στην ντουλάπα σου. Η μαμά σου το γνωρίζει αυτό και τον ελέγχει μία στο τόσο, έτσι ώστε να ξέρει αν φυλάς τα χρήματά σου ή αν τα ξοδεύεις.
image

Όμως, μια μέρα μπορεί να αποφασίσεις ότι δεν θέλεις πλέον η μαμά σου να τσεκάρει τα χρήματά σου. Έτσι, πας τον κουμπαρά στο σπίτι του φίλου σου του Γιάννη, ο οποίος στον φυλάει στη δική του ντουλάπα. Η μαμά του Γιάννη είναι πολύ απασχολημένη κι έτσι δεν τσεκάρει ποτέ τον κουμπαρά του Γιάννη, οπότε το μυστικό βρίσκεται σε καλά χέρια.
image

Όλα τα παιδιά στη γειτονιά σου, το βρήκαν καλή ιδέα και όλα πήγαν στο σπίτι του Γιάννη με τον κουμπαρά τους. Τώρα, η ντουλάπα του Γιάννη είναι γεμάτη από κουμπαράδες από παιδιά της γειτονιάς.
image

Μια μέρα, η μαμά του Γιάννη βρήκε χρόνο και κοίταξε την ντουλάπα του. Τότε, ανακάλυψε όλους τους κουμπαράδες και θύμωσε τόσο πολύ που το είπε σε όλους τους γονείς.
image

Ωστόσο, δεν έκρυψαν όλα τα παιδάκια τα λεφτά τους για κακό σκοπό, εξηγεί στο παραμύθι του ο Guardian.
image

Ο Έρικ, για παράδειγμα, έψαχνε μια καλή κρυψώνα για τον κουμπαρά του επειδή ο μεγαλύτερός του αδελφός του έκλεβε πολλές φορές το χαρτζιλίκι του. Η Τάμι, από την άλλη, ήθελε να μαζεύει χρήματα για να αγοράσει δώρο στη μαμά της για τα γενέθλιά της, αλλά ήθελε να της το κάνει έκπληξη, ενώ ο Αζίμ το έκανε επειδή απλά νόμιζε ότι θα είχε πλάκα.
Βέβαια, δεν είχαν όλα τα παιδιά τις ίδιες αγνές προθέσεις.
Η Ελίζαμπεθ, ας πούμε, έκλεβε τα χρήματα των άλλων για το μεσημεριανό τους και δεν ήθελε να το καταλάβουν οι γονείς της, ενώ ο Ρις έκλεβε χρήματα από την τσάντα της μητέρας του και ο Μπόμπι έκρυβε από τους γονείς του χρήματα για να αγοράζει γλυκά που εκείνοι του απαγόρευαν να φάει.
Τώρα, στην πραγματική ζωή, κάποιοι πολύ σημαντικοί άνθρωποι πιάστηκαν να κρύβουν τους «κουμπαράδες» τους στο «εξοχικό» του Γιάννη στον Παναμά. Οι «μητέρες» τους το έμαθαν και πολύ σύντομα θα μάθουμε πολύ περισσότερα για το αν αυτοί οι άνθρωποι το έκαναν για κακούς ή καλούς λόγους. Ωστόσο, σχεδόν όλοι τους θα έχουν μπλεξίματα, είτε το έκαναν για καλό είτε για κακό.
Το παραπάνω παραμύθι δεν είναι τίποτε άλλο από μια σπουδαία «προσομοίωση» του κόσμου των μεγάλων με τον κόσμο των μικρών.
image

Αυτό που είναι κυρίως χρήσιμο είναι ότι στο τέλος διευκρινίζεται πως δεν κρύβουν όλοι τα χρήματά τους για κακό σκοπό. Μετά την αποκάλυψη των Panama Papers, η εταιρεία ερευνών Fusion εξέδωσε μια λίστα με λόγους που μπορεί κάποιος να θελήσει να χρησιμοποιήσει τα benefits μιας offshore:
  • Το να κρατάς εμπορικά μυστικά, ώστε οι ανταγωνιστές σου να μη μάθουν σε ποια υλικά επενδύεις τα λεφτά σου και να μην καταλάβουν τη νέα σειρά προϊόντων σου.
  • Το να μην εξαπατάσαι. Για παράδειγμα, πολλοί πάροχοι υπηρεσιών όπως ξενοδοχεία ή εταιρείες κέιτερινγκ μπορεί να προσπαθήσουν να σε χρεώσουν παραπάνω, αν ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με μια μεγάλη εταιρεία ή με μια διασημότητα.
  • Για να είσαι ασφαλής. Αν για παράδειγμα παρέχεις υπηρεσίες, όπως μεταφράσεις σε ξένες στρατιωτικές ή διπλωματικές υπηρεσίες που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, θα πρέπει να μπορείς να κρύβεις τα ίχνη σου.
Όσο για τους λόγους οι οποίοι μπορεί να θεωρηθούν λιγότερο νόμιμοι, αυτοί είναι:
  • Όταν φανεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια διαμάχη συμφερόντων, όπως έχει γίνει με τον Ισλανδό πρωθυπουργό.
  • Όταν συστήνεις την εταιρεία σου ακριβώς τη στιγμή που η χώρα την οποία κυβερνάς αντιμετωπίζει μια στρατιωτική απειλή.
  • Όταν φαίνεται ότι η εταιρεία σου έχει χρησιμοποιηθεί ως βιτρίνα από δικτάτορες για να αγοραστούν όπλα.
Εντάξει, μπορεί αυτή η τελευταία λίστα να μην είναι τόσο εύκολη να εξηγηθεί σε ένα πεντάχρονο με απλά λόγια, όμως πάντα υπάρχει το παραμύθι με τον κουμπαρά.

Πηγή: AthensVoice