Tοξικά μέρη στον κόσμο..

9 ιδιαίτερες περιπτώσεις αθλητών που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Δεν πήραν μετάλλιο, αλλά είναι ήδη πρωταθλητές, ο καθένας με τον τρόπο του.
Δεν είναι μόνο οι υπεραθλητές σαν τον Michael Phelps που έκαναν αυτή και κάθε άλλη Ολυμπιάδα σημαντική. Είναι και εκείνοι οι αθλητές για τους οποίους η συμμετοχή και μόνο στους Αγώνες ήταν κάτι σημαντικό, σαν το επιστέγασμα αγώνων που κρατάνε μια ζωή. Τους βάλαμε στη σειρά παρακάτω.

Oksana Chusovitina: Η 41χρονη γυμνάστρια στην 7η Ολυμπιάδα της
oksana
Είναι μόλις 41 ετών και είναι η γηραιότερη αθλήτρια ενόργανης που έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μια από τις λίγες γυναίκες που έχουν επιστρέψει σε αγωνιστική δράση έχοντας γίνει μητέρες. Η Ουζμπέκα Oksana Chusovitina εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στους Αγώνες Εφήβων το 1988, συνέχισε εκπροσωπώντας τη Γερμανία στη Βαρκελώνη το 1992 και το 2012 την είδαμε να ανακοινώνει την απόσυρση της από το άθλημα, λίγο πριν αλλάξει γνώμη και εμφανιστεί και στο Ρίο.
Vanderlei Cordeiro de Lima: Ο μαραθωνοδρόμος που άναψε την Ολυμπιακή δάδα
vanderlei
Ο De Lima, δρομέας μεγάλων αποστάσεων έκανε τον αγώνα της ζωής του στην Αθήνα. Θα έφτανε πρώτος, αλλά ο Ιρλανδός ιερέας Cornelius Horan, είχε διαφορετική γνώμη: Τον άρπαξε και προσπάθησε να τον σύρει μέσα στο πλήθος. Ένας θεατής βοήθησε τον Lima να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο και να τελειώσει τον αγώνα τρίτος και με ένα μεγάλο χαμόγελο ανακούφισης. Εκτός από το χάλκινο μετάλλιο, ο Lima έλαβε και το βραβείο Pierre de Couberin για «παροιμιώδη ένδειξη Ολυμπιακών ιδεωδών».
Gaurika Singh: Η νεότερη αθλήτρια του Ρίο, που επιβίωσε από το σεισμό του Νεπάλ
gaurika
Η Gaurika Singh είναι μόλις 13 ετών και φέτος αγωνίστηκε στο Ρίο. Όμως η ζωή της θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετική. Πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στη πρωτεύουσα του Νεπάλ, στο Κατμαντού, στο πέμπτο όροφο ενός κτηρίου και προσπαθούσε να φυλαχτεί κάτω από ένα τραπέζι, ενώ ο σεισμός των 7,8 ρίχτερ ήταν σε εξέλιξη. Η αθλήτρια είχε επιστρέψει στο Νεπάλ για να αγωνιστεί στους Εθνικούς Αγώνες Κολύμβησης, στο ύπτιο, όταν ξέσπασε ο σεισμός. Σήμερα, μπορεί να μην κατάφερε να προκριθεί στη συνέχεια του αγωνίσματος των 100 μέτρων ύπτιο, αλλά φαντάσου τι επική ιστορία θα έχει να διηγηθεί στους φίλους της στο σχολείο…
Zahra Nemati: Η παράλυτη αθλήτρια/σημαιοφόρος που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς
zahra
Η τοξοβόλος Zahra Nemati μπήκε στο στάδιο Maracana κρατώντας τη σημαία της χώρας της, τολμώντας κάτι μοναδικό. Ποτέ ξανά Ιρανή αθλήτρια δεν έχει κρατήσει τη σημαία της χώρας της σε αθλητική τελετή. Επίσης είναι και η μόνη Ιρανή αθλήτρια που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο ΟΧΙ ως τοξοβόλος αλλά ως αθλήτρια του taekwondo. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που την άφησε παράλυτη, την οδήγησε στο αθλητικό μονοπάτι της τοξοβολίας. Φυσικά η Zahra δεν θα φύγει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά θα μείνει για να διεκδικήσει τη θέση της στη κορυφή, της Παραολυμπιάδας.
Julius Yego: Ο Κενυάτης ακοντιστής που έμαθε το αγώνισμα του από το YouTube
julius
O Julius Yego κέρδισε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου το 2015, σημειώνοντας νέο Αφρικάνικο ρεκόρ με ρίψη στα 92,7 μέτρα. Αυτή η επίδοση τον έφερε στο Ρίο. Όμως η άνοδος του Vengo στις κορυφαίες θέσεις του αγωνίσματος έγινε με αρκετά ανορθόδοξο τρόπο: Ο ίδιος ισχυρίζεται πως έμαθε να ρίχνει το ακόντιο μέσα από YouTube videos!  O Vengo μεγάλωσε στη πόλη  Rift Valley, που έχει αναδείξει πολλούς δρομείς, αλλά κανένα ακοντιστή. Γι`αυτό και πήρε έμπνευση από το YouTube, παρακολουθώντας τις ρίψεις του Νορβηγού Andreas Thorkildsen, αθλητή που αγωνίστηκε στους Αγώνες του 20004 και του 2008.
Yusra Mardini: Πριν από λίγο καιρό κολυμπούσε για τη ζωή της
gaurikaa
Ένα χρόνο πριν, η Yusra Mardini κολυμπούσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε για να αποφύγει βόμβες, σφαίρες και άλλα εκρηκτικά (#monis) δρώμενα που συνέβαιναν στη πατρίδα της. τη Συρία. Η Yusra ξεκινούσε μαζί με την αδελφή της ένα κολυμβητικό ταξίδι 3 ωρών στη Μεσόγειο, με τελικό προορισμό τις Ευρωπαϊκές ακτές και τη Γερμανία. Φέτος η 18χρονη Yusra, ως μέλος της ομάδας των προσφύγων, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο αγώνισμα των 100 μέτρων πεταλούδα. Δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του αγωνίσματος, αλλά το χειροκρότημα της αξίζει και με το παραπάνω.
Etimoni Timuani: O μοναδικός αθλητής που εκπροσωπεί τη χώρα του
etimoni_timuani
Το όνομα του είναι Etimoni Timuani, είναι 24 ετών και μάλλον νιώθει λίγο μοναξιά στο Ρίο. Ο Etimoni είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Tuvalu, ενός νησιωτικού έθνους με όχι περισσότερους από 10.000 πολίτες. Ο Etimoni επίσης είναι ποδοσφαιριστής, ο οποίος κλήθηκε να ΜΗΝ διαγωνιστεί στο ποδόσφαιρο, αλλά στον στίβο των 100 μέτρων. Α και ο 24χρονος αθλητής έχει ξανατρέξει σε στίβο μόλις 1 (ΜΙΑ) φορά στη ζωή του.
Boris Berian: Ο δρομέας που ξεκίνησε από τα…McDonalds
boris
Δυο χρόνια πριν, ο Boris δούλευε στα McDonalds. Σήμερα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρόνια πριν, στο γυμνάσιo Widefield του Colorado, ο Boris αν και πολλά υποσχόμενος αθλητής, διέκοπτε το σχολείο λόγω κακής βαθμολογίας. Έμενε σε σπίτια φίλων μέχρι να καταφέρει τελικά να βρει δουλειά στα McDonalds, για να χρηματοδοτεί τη προπόνηση του. Κατάφερε να προκριθεί στους Αγώνες τερματίζοντας δεύτερος, σε μια δοκιμαστική κούρσα με αθλητές όπως ο πολυνίκης Clayton Murphy.
Μιχάλης Καλομοίρης: Ο Αθηναίος δικηγόρος που προκρίθηκε κατά λάθος στους Ολυμπιακούς του Ρίο 
kalomiris
Ο Μιχάλης Καλομοίρης, δικηγόρος από την Αθήνα, νόμιζε πως ζούσε σε κάποιο σενάριο ταινίας, όταν ανακοινώνονταν το όνομα ως μέλος της Ολυμπιακής αποστολής. Ηταν αρχές Μαΐου, όταν ο δικηγόρος Μιχάλης Καλομοίρης έμαθε αυτό το απροσδόκητο νέο, διαβάζοντας μια ιστοσελίδα αφιερωμένη σε θέματα στίβου. Δεν περίμενε ποτέ ότι θα συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες – ειδικά όταν ο καλύτερος χρόνος του είναι κατά δέκα λεπτά πιο αργός από το όριο πρόκρισης.
Ο 30χρονος δρομέας είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον Μάρτιο του 2015, χωρίς να το γνωρίζει. Τότε είχε τερματίσει 8ος στον Μαραθώνιο της Ρώμης, καλύπτοντας τα 42.195 μέτρα σε 2 ώρες και 29 λεπτά. Το όριο των ανδρών για τους Ολυμπιακούς είναι 2 ώρες 19 λεπτά, ωστόσο οι κανονισμοί της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF) προβλέπουν ότι ένας αθλητής μπορεί να προκριθεί ανεξαρτήτως επίδοσης εάν καταταγεί στην πρώτη δεκάδα «χρυσών» αγώνων. Ο Μαραθώνιος της Ρώμης ήταν πέρυσι «χρυσός», καθώς πληρούσε συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που θέτει η IAAF. «Οι συνθήκες ήταν δύσκολες με συνεχόμενη βροχή και κρύο», θυμάται ο Καλομοίρης για τον αγώνα της Ρώμης. «Καλύτεροι αθλητές που έτρεχαν προτίμησαν να εγκαταλείψουν».


Πηγή: Rise