- Λήψη συνδέσμου
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
- Λήψη συνδέσμου
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Είναι σαφές ότι ζούμε στην εποχή των κοκτέιλ. Αυτή τη στιγμή εκεί έξω,
οι αλχημιστές της μπάρας (για τους φίλους, mixologists) δομούν,
αποδομούν, καπνίζουν, σφαιροποιούν, ζελοποιούν
και – τελικά - αναμειγνύουν υλικά προκειμένου αυτό που θα σου σερβίρουν
τελικά στο ποτήρι σου να έχει εκτός από γεύση και μια δόση μαγείας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν ακόμα και κινηματογράφοι που διαθέτουν cocktail menu, ενώ στα καλά κοκτεϊλάδικα, ο κατάλογος με τις επιλογές έχει περισσότερες σελίδες από το πρώτο μνημόνιο (και καλύτερη γεύση, σίγουρα).
Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τα κοκτέιλ το ίδιο δημοφιλή, ούτε το ίδιο διαχρονικά. Προκειμένου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, προσωρινά έστω, το Drinks International απευθύνθηκε σε διάσημα μπαρ σε όλον τον κόσμο και ζήτησε να μάθει τι ζητούν οι πελάτες τους. Τα μπαρ ανταποκρίθηκαν και πλέον ξέρουμε ακριβώς τι πίνει ο κόσμος σήμερα. Όπως θα δεις, νορμάλ πράγματα πίνει, όχι υπερψαγμένα. Παρόλα αυτά, κάποιες εμφανίσεις στην πρώτη δεκάδα έχουν ενδιαφέρον.
Καμία έκπληξη εδώ. Το Μοχίτο είναι τόσο δημοφιλές (και) στη χώρα μας, που το γράφουμε στα ελληνικά χωρίς τύψεις.
Ωραίο, αν δεν το ξέρεις είναι ευκαιρία να το δοκιμάσεις. Το
Moscow Mule (μοσχοβίτικο μουλάρι) είναι ένα κλασικό κοκτέιλ που
δημιουργήθηκε το 1941 στο μπαρ του Νεοϋρκέζικου ξενοδοχείου Clatham.
Υπήρξε δημοφιλές για αρκετές δεκαετίες, ξεχάστηκε εντελώς στα '80s και
κάνει μια δεύτερη καριέρα από τις αρχές των '00s. Έχει βάση τη βότκα,
περιέχει χυμό λάιμ και τζιτζιμπίρα και σερβίρεται σε χάλκινο σκεύος.
Πιθανότατα κέρδισε τη θέση του στη δεκάδα γιατί είναι πάρα
πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την κοινή αντίληψη, αυτό είναι το
πιο παλιό αμερικανικό κοκτέιλ. Δημιουργήθηκε στη νέα Ορλεάνη, έχει βάση
το ουίσκι ή το ρούμι και στη βασική του εκδοχή συμπληρώνεται με αψέντι,
μπίτερς και ζάχαρη. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται πάντα δύο
ποτήρια. Στο πρώτο μπαίνει μόνο του το αψέντι, στο δεύτερο
αναμειγνύονται όλα τα υπόλοιπα.
Γνωστή, τεκιλάτη, αγαπημένη, στην υγειά σου.
Ουίσκι (ή μπέρμπον), χυμός λεμόνι, ζάχαρη και ένα
(προαιρετικό) ασπράδι αβγού. Σερβίρεται χτυπημένο στο σέικερ με
γαρνιτούρα μια φέτα πορτοκάλι κι ένα μαρασκίνο. Ωραίο τόσο στη γεύση όσο
και στην εμφάνιση. Δροσίζει τον κόσμο από το 1870.
Γνωστό, κλασικό και elegant, έχει χαρακτηριστεί ως “η μοναδική αμερικανική εφεύρεση που είναι τόσο τέλεια όσο ένα σονέτο”.
Δροσερό, ελαφρύ και μια πολύχρωμη απόδειξη ότι οι γυναίκες
είναι πλέον σοβαροί παίκτες στην αγορά (και την κατανάλωση) των κοκτέιλ.
Ο μύθος λέει ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά για τα μάτια
της μαμάς του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Η βίβλος της μιξολογίας, το κλασικό
'The Fine Art of Mixing Drinks', κατατάσσει το Manhattan στα έξι βασικά
ποτά ενός οποιουδήποτε μπαρ. Εννοείται ότι υπάρχουν κοκτέιλ με την
ονομασία και των υπόλοιπων διαμερισμάτων της Νέας Υόρκης, αλλά δεν
φτούρησαν στο βάθος του χρόνου.
Ήταν αναμενόμενο ότι στη δεκάδα θα βρισκόταν κι ένα
κοκτεϊλάκι με βάση το τζιν. Το Negroni, που γεννήθηκε το 1919 στο Caffè
Casoni της Φλωρεντίας κάνει στις μέρες μας δεύτερη καριέρα. Τόσο
international, που ακόμα και στη δική μας χώρα τα τελευταία χρόνια
γιορτάζουμε τη Negroni week.
Ο μπαμπάς, ο νονός και το αφεντικό όλων των 'αρρενωπών'
κοκτέιλ. Αυτό που έπινε ο Don Draper στο 'Mad Men', αυτό που σπάει λίγο
τα νεύρα του μπαρτέντερ (παίρνει περισσότερη ώρα να ετοιμαστεί απ' όλα
τα υπόλοιπα της λίστας). Αυτό που ίσως πρέπει να παραγγείλεις απόψε.
Αυτό:
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν ακόμα και κινηματογράφοι που διαθέτουν cocktail menu, ενώ στα καλά κοκτεϊλάδικα, ο κατάλογος με τις επιλογές έχει περισσότερες σελίδες από το πρώτο μνημόνιο (και καλύτερη γεύση, σίγουρα).
Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τα κοκτέιλ το ίδιο δημοφιλή, ούτε το ίδιο διαχρονικά. Προκειμένου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, προσωρινά έστω, το Drinks International απευθύνθηκε σε διάσημα μπαρ σε όλον τον κόσμο και ζήτησε να μάθει τι ζητούν οι πελάτες τους. Τα μπαρ ανταποκρίθηκαν και πλέον ξέρουμε ακριβώς τι πίνει ο κόσμος σήμερα. Όπως θα δεις, νορμάλ πράγματα πίνει, όχι υπερψαγμένα. Παρόλα αυτά, κάποιες εμφανίσεις στην πρώτη δεκάδα έχουν ενδιαφέρον.
10. Mojito
9. Moscow Mule
8. Sazerac
7. Margarita
6. Whiskey Sour
5. Dry Martini
4. Daquiri
3. Manhattan
2. Negroni
1. Old Fashioned
Πηγή: Oneman
- Λήψη συνδέσμου
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές