Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Τι ισχύει για την πτήση Drones στην Ελλάδα

Τα παιδιά από το partner site pttl.gr [όχι δικό μας partner εμάς δεν μας κάνουν παρέα τόσο σοβαρά sites εμείς το δανειστήκαμε με σεβασμό (βλέπε πηγή στο τέλος του άρθρου)] πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουν έρευνα για την νομοθεσία και τους κανονισμούς για τις πτήσεις των drones στην χώρα μας, ώστε οι χειριστές τους να ξέρουν τι πρέπει να αποφεύγουν ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τον νόμο.
Το τοπίο είναι θολό φαίνεται όμως ότι σύντομα θα μπουν αυστηροί κανόνες.
Πάντως προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που σίγουρα δεν γνωρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες και χειριστές drones. Καταρχήν οι πιο σημαντικοί περιορισμοί είναι το μέγιστο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone και αυτό είναι τα 121 μέτρα καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να βρίσκεται κάποιος σε απόσταση 3 χλμ από κάποιο αεροδρόμιο. Επιπλέον πρέπει ο χειριστής του drone να διατηρεί οπτική επαφή με το αερομοντέλο σε όλη της διάρκεια της πτήσης και να βασίζεται σ’ αυτή για τους απαραίτητους χειρισμούς ελέγχου του.
Σημαντική σημείωση από το ΦΕΚ είναι ότι απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία εκκλησία.
Μάλιστα στο ΦΕΚ έχουμε και την συγκεκριμένη οδηγία για πτήση σε απόσταση ασφαλείας 50 μέτρων από ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των θεατών της ίδιας της πτήσης.
Τέλος μία πολύ σημαντική οδηγία είναι ότι όλες οι πτήσεις πρέπει να είναι ασφαλισμένες για υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες προς τρίτους, κάτι προς το παρόν είναι δύσκολο, αφού δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια ασφαλιστική εταιρεία στην χώρα μας που να αναλαμβάνει τέτοιου είδους ασφαλίσεις.
Βλέπουμε λοιπόν ότι και χωρίς την ύπαρξη μίας αυστηρής νομοθεσίας για την πτήση drones, οι περιορισμοί και οι κανόνες υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μπελάδες αν δεν τους ακολουθεί κάποιος.
Καλό θα ήταν πριν προχωρήσετε στην αγορά drone να λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω καθώς και την πιθανότητα η μελλοντική νομοθεσία να περιορίσει το τρόπο που σκεφτόσασταν να το χρησιμοποιήσετε. Αν θα γίνει κάτι το «δεν ήξερα» δεν πρόκειται να σας καλύψει.


Πηγή: Techblog

# Όλο αυτό γιατί μερικοί gagdeΤάκιδες και λοιποί έχουν τρελαθεί με τα drones και με τα περιέργα που μπορεί να κάνει κανείς με αυτό. Στην Γαλλία, στην Αμερική και σε άλλες προηγμένες χώρες δυτικά του Ελλαδιστάν υπάρχουν εδώ και χρόνια πολύ αυστηρές νομοθεσίες για το πέταγμα drones. Φυσικά εκεί πάνε πολλά χρόνια που χρησιμοποιούνται τα drones επίσης. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα drones, παρά το ότι μπορεί να τα αγοράσει ο καθένας, δεν είναι παιχνίδια και καλό θα είναι όσοι τα χρησιμοποιούν να το κάνουν προσεκτικά και σε ελεγχόμενο περιβάλλον ώστε να μην προκληθούν ατυχήματα και να μην δημιουργηθούν προβλήματα.