Tοξικά μέρη στον κόσμο..

ΑΕΠΙ.. αυτή η απάτη

Η ΑΕΠΙ είναι ιδιωτική εταιρία και έχει μονοπώλιο στα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Σε έρευνα που διέταξε πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού στην Ερνστ & Γιανγκ και αφορούσε την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) προέκυψε ότι οι μέτοχοι της εταιρίας, που είναι και η μοναδική ιδιωτική εταιρία στον κόσμο που διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα μάλιστα, πνευματικά δικαιώματα (παίρνοντας λόγω μονοπωλίου το εξωφρενικό 33% από τα δικαιώματα), μοιράζονταν τα λεφτά από αυτά, δίνοντας ψίχουλα στους δημιουργούς.


Εκτός από υπέρογκα ποσά που έπαιρναν άμεσα οι μέτοχοι και τα μέλη της οικογένειας που κατέχει εδώ και 80 περίπου χρόνια την εταιρία, μοιράζονταν και έμμεσα χρήματα από συνδεδεμένες εταιρίες που ανήκαν στους ίδιους η σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Σύμφωνα με το πόρισμα των λογιστών, μόνο το 2014 η εταιρία φαίνεται να έχει αδιάθετα 42.5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ναι μεν είχαν εισπραχθεί άλλα δεν είχαν διανεμηθεί στους καλλιτέχνες, γιατί δεν υπήρχε αντιστοίχηση των τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.
Η εταιρία είχε αρνηθεί όταν της ζητήθηκε να προσκομίσει στο Υπουργείο Πολιτισμού τα οικονομικά της στοιχεία, άλλα αναγκάστηκε όταν της επιβλήθηκε πρόστιμο 85.000 ευρώ.

Από τα στοιχειά προέκυψε ότι το 2014 η ΑΕΠΙ εμφάνιζε θετικά κεφάλαια 983.000 ευρώ και αρνητικά 19,9 εκατομμύρια ευρώ. Τα 19,9 ευρώ που είναι το ποσό που χρωστούσε στους δημιουργούς η εταιρία, σύμφωνα με την έκθεση δεν θα μπορούσε να τα βρει, ακόμα και αν πουλούσε όλα της τα υπάρχοντα. Η έρευνα βρήκε επίσης πέντε εταιρίες της οικογένειας Ξανθόπουλου, που απομυζούσαν χρήματα από την ΑΕΠΙ. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε για τους ερευνητές η ανακάλυψη ότι το μηχανογραφικό σύστημα της εταιρίας, παρότι ήταν από τα μεγαλύτερα έξοδα της, δεν ήταν σε θέση να συσχετίσει τι εισπράττεται και τι πληρώνεται στους δημιουργούς.

Ενώ λοιπόν τα μέλη της οικογενείας που διοικούν την ΑΕΠΙ μοιράζονταν αυτά τα τεράστια ποσά, χρησιμοποιώντας μαλιστα και την ΕΛ.ΑΣ για να εισπράττουν από περιπτερά, κομμωτήρια κλπ ποσά για … ανοιχτά ραδιόφωνα, πολλοί από τους 15.000 καλλιτέχνες των οποίων διαχειρίζονται τα δικαιώματα έπαιρναν ποσά της τάξης 1.000 και 500 ευρώ ανά εξάμηνο. Ακόμα και οι δημιουργοί που έπαιρναν μεγαλύτερα ποσά όπως 100.000 και 150.000 ευρώ το εξάμηνο (προ κρίσης) θα μπορούσαν να παίρνουν μεγαλύτερα ποσά αν υπήρχε εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας.
Η ΑΕΠΙ μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει, αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο και προχώρησε στην αλλαγή των μελων του ΔΣ και σε συσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την έγκριση των πάσης φύσεως δαπανών και εκροών.

Πηγή: Luben

# Καλά που έκλεισαν το Gamato, τα blogs με τις ταινίες (βλέπε TvTherapy, Tv2Series κ.α) και όλα τα άλλα..