Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Άραγε από πού πήρε το όνομα του το club sandwich;

Μια βιογραφία ενός πιάτου που σίγουρα σε χορταίνει.
To λένε «club sandwich» και υπάρχει παντού: Από το φτηνιάρικο φαστφουντάδικο/σουβλατζίδικο της γειτονιάς σου, μέχρι το γκουρμέ εστιατόριο του κέντρου που πήγες το προηγούμενο σαββατόβραδο και το πλήρωσες περίπου 9 ευρώ.  Είναι ένα απλοϊκό πιάτο, μια στάνταρ «τρώω για να χορτάσω» επιλογή.
Ναι, αλλά γιατί λέγεται έτσι; Οι θεωρίες για την ονομασία του είναι πολλές:
Η πρώτη εμφάνισή του (;)
20111104saratoga
1894: Η πιο γνωστή θεωρία είναι ότι το πιάτο αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Saratoga Club-House της Νέας Υόρκης, μια λέσχη χαρτοπαιξίας μόνο για άντρες, σε μια περιοχή (Saratoga Springs) που ήταν γνωστή για την καλλιέργεια πατάτας.  Ήταν το Saratoga Club-House sandwich (πιάτο που υπάρχει ακόμα, δες φώτο), δηλαδή… το club sandwich.
H πρώτη καταγραφή της συνταγής:
20150811_182642_color
1903: Στο βιβλίο Good Housekeeping Everyday Cook Book, της Ιsabel Gordon Curtis, καταγράφεται για πρώτη φορά η συνταγή:
«Κόψε 2 φρυγανισμένες φέτες ψωμιού σε 2 κομμάτια ίσων διαστάσεων  και άλειψε τις με λίγο βούτυρο. Στο ένα κομμάτι βάλε μια καλοψημένη λευκή φέτα μπέικον, επάνω από μια φέτα γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Επάνω στο άλλο κομμάτι βάλε μια φέτα ντομάτας κυκλικά κομμένη και ένα τρυφερό φύλο μαρουλιού. Κάλυψε αυτά με μια γενναία στρώση μαγιονέζας και ολοκλήρωση αυτό το υπέροχο σάντουιτς «ολοκληρωμένου γεύματος» με όσες φέτες ψωμιού σου έχουν μείνει.»
1904: Στην κεντρική αγορά του St Louis, υπήρχαν πολλά «λαϊκά» εστιατόρια. Ανάμεσα τους και το The American Inn, όπου εκείνη την εποχή εμφανίζεται ένα sandwich με τίτλο “The American Inn Club.” Παράλληλα, σε ένα άλλο εστιατόριο, το Old Parliament House, υπάρχει ένα “special Club Sandwich”, ενώ και στο  μενού του Fair Japan υπήρχε ένα πιάτο με τίτλο “The Club Sandwich.”
1916 –Από το βιβλίο Salads, Sandwiches, and Chafing Dish Recipes, της Marion H. Neil:
club-sandwich-new-625_625x350_81455030240
«Συχνά, τα πιο όμορφα πράγματα γεννιούνται μέσα από «ατυχήματα». Ξέρουμε πως ένας άντρας επέστρεψε στο σπίτι του πεινασμένος, ύστερα από μια ολονυκτία στο τοπικό club και με τους συγγενείς και το υπηρετικό προσωπικό του να λείπουν, άρχισε να ψάχνει την κουζίνα για κάτι φαγώσιμο. Υπήρχαν απομεινάρια από πολλά αποθέματα, αλλά τίποτα δεν ήταν σε αφθονία, ώστε να ικανοποιήσει την όρεξη του. Όμως αυτός ο άντρας ήθελε να φάει κάτι μέσα σε ψημένο ψωμί. Γι`αυτό έψησε 2 φέτες. Μετά έψαξε για βούτυρο. Μαζί με το βούτυρο βρήκε μαγιονέζα, 2-3 φέτες μπέηκον και μερικά κομμάτια κρύο κοτόπουλο. Τα έβαλε όλα πάνω σε μια φέτα ψωμί, μαζί με μια φέτα ντομάτα. Μετά επανέλαβε τη σύνθεση, στην άλλη φέτα ψωμιού, το έφαγε και ήταν χαρούμενος. Το επόμενο πρωί ξεκίνησε να μιλάει στους φίλος του από το τοπικό club γι`αυτό το sandwich, που γρήγορα έγινε γνωστό ως «το club sandwich». Kάπως έτσι το club sandwich διαδόθηκε σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλα μέρη εστίασης.»
Club sandwich, όπως λεωφορείο;
1930 – Κάποιοι ιστορικοί διατείνονται πως το sandwich ήταν αρχικά διώροφο και πως πως δημιουργήθηκε με έμπνευση από τα διώροφα αυτοκίνητα των λεσχών και των τρένων της Νέας Υόρκης.
Πείνασες;

Πηγή: Rise