Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Γνωρίζατε γιατί υπάρχουν 4 χρώματα διαβατηρίων παγκοσμίως;

Επίσης, γιατί το δικό σου διαβατήριο είναι κόκκινο και όχι πράσινο; 
Δεν είναι οπαδικοί οι λόγοι, ούτε αυτά είναι τα αγαπημένα χρώματα κάποιων πολιτικών ηγετών, πχ του Trump και της Merkel. Οι απαντήσεις στο γιατί υπάρχουν 4 χρώματα διαβατηρίων παγκοσμίως, αφορούν ένα πλέγμα πολιτικό-κοινωνικό-θρησκευτικών συσχετισμών και συμβολισμών, που περιγράφονται παρακάτω.

Κόκκινο
red
Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα διαβατηρίου. Τα διαβατήρια με κόκκινο εξώφυλλο, συνήθως επιλέγονται από χώρες που έχουν ή είχαν στο παρελθόν κομμουνιστικό σύστημα διακυβέρνησης. Πολίτες χωρών όπως η Σλοβενία, η Κίνα, η Σερβία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Γεωργία, έχουν κόκκινα διαβατήρια. Επίσης, χώρες-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, εκτός από την Κροατία, επίσης χρησιμοποιούν διαβατήρια σε αποχρώσεις του κόκκινου. Χώρες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τουρκία, τα Σκόπια και η Αλβανία άλλαξαν το εξώφυλλο του διαβατηρίου τους σε κόκκινο, μερικά χρόνια πριν. Η Κοινότητα Εθνών των Άνδεων, δηλαδή η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού, επίσης έχουν διαβατήρια σε κοκκινωπό χρώμα.
Μπλε 
BLU
Το μπλε είναι το αμέσως επόμενο, πιο συνηθισμένο χρώμα διαβατηρίου. Το μπλε εξώφυλλο συμβολίζει το «νέο κόσμο». Σήμερα, 15 χώρες της Καραϊβικής έχουν μπλε διαβατήρια. Στο μπλοκ των χωρών της Νοτίου Αμερικής, το μπλε διαβατήριο συμβολίζει τη σύνδεση αυτών των χωρών με την Mercosur, μια εμπορική ένωση, που περιλαμβάνει και τις Βραζιλία, Αργεντινή και Παραγουάη. Η Βενεζουέλα είναι η εξαίρεση του κανόνα: Ναι μεν ανήκει στην Mercosur, αλλά οι πολίτες της διαθέτουν κόκκινα διαβατήρια.
Πράσινο 
GREE
Οι περισσότερες Μουσουλμανικές χώρες έχουν πράσινα διαβατήρια. Χώρες όπως το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και τo Πακιστάν αποτελούν τα πιο γνωστά παραδείγματα. Το πράσινο θεωρείται το αγαπημένο χρώμα του προφήτη Μωάμεθ και είναι επίσης σύμβολο της φύσης και της ζωής. Επίσης, οι πολίτες αρκετών χωρών της Δυτικής Αφρικής, όπως οι Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο, έχουν επίσης ταξιδιωτικά έγγραφα σε αποχρώσεις του πράσινου. Σε αυτήν την περίπτωση, το χρώμα αναδεικνύει ότι όλες αυτές οι χώρες ανήκουν στην ECOWAS, μια κοινότητα οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη της Δυτικής Αφρικής.
Μαύρο
BLA
Τα πιο σπάνια διαβατήρια, είναι αυτά που έχουν μαύρο εξώφυλλο. Κάτοχοι μαύρων διαβατηρίων είναι οι πολίτες χωρών της Αφρικής, όπως οι Μποτσουάνα, Ζαμπία, Γκαμπόν, Άγκολα και Κονγκό. Επίσης οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας έχουν διαβατήριο μαύρου χρώματος, καθότι αυτό είναι το εθνικό χρώμα της χώρας.

Πηγή: RiseGr (ναί πάλι.. έχεις πρόβλημα με αυτό;!)