Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Περί ραδιοερασιτεχνισμού #1

Σήμερα θα ανοίξω ένα θέμα που ήθελα καιρό να γράψω για αυτό, θα ξεκινήσω δηλαδή (γιατί θα έχει και συνέχεια) να γράφω και να αναδημοσιεύω περισσότερο πληροφορίες και χρήσιμα βοηθήματα για όσους (σαν και εμένα θέλουν να γίνουν ραδιοερασιτέχνες). Σήμερα θα ξεκινήσουμε με τα πρώτα βασικά βήματα (κατά την δική μου άποψη).


Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε ούτε για πειρατικό ραδιόφωνο ούτε για walkie talkie με τα οποία παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Διαβάστε το παράθεμα του Wikipedia παρακάτω που εξηγεί πολύ καλά τι ακριβώς ενοούμε με τον όρο..

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglFcPSusSueu4HogNhiwp7hL0I2hIqwSWtrcSGlbwuVsHHRC3GXhqD8UPDdEbneSyaNYe2fqWI8wRN-GK5mthXrCUJDAB0lbmJrJysjTeAsVw0FsTn4PWOVhBqBJpOq4Nn5Jwg_RcsgBZN/s1600/IMG_9894s.jpg
"Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια ενασχόληση με την τέχνη και την τεχνική των ραδιοεπικοινωνιών, η οποία έχει σκοπό την αυτοδιδασκαλία, τη δημιουργία φιλίας και την κοινωνική προσφορά με πολλούς τρόπους. Οι ραδιοερασιτέχνες, όπως ονομάζονται τα άτομα που ασχολούνται με τη δραστηριότητα αυτή, χρησιμοποιούν εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνιών, τους πομποδέκτες, για να επικοινωνήσουν με άλλους ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο ή και στο Διάστημα. Η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με την φωνή, αλλά και με σήματα morse, καθώς και με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.
http://www.arxaios.net/radio/SRE.gifΟι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες δεν κάνουν μεταδόσεις όπως αυτές του ραδιοφώνου. Επίσης δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο, όπως πολλοί πιστεύουν, ή τους χρήστες της μπάντας πολιτών Citizen's Band (CB). Η λέξη ραδιοερασιτέχνης, δεν έχει κάποια σχέση με τις δυνατότητες του χρήστη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά με τον σκοπό του ραδιοερασιτεχνισμού, ο οποίος δεν είναι η εκμετάλλευση των ραδιοεπικοινωνιών για εμπορικούς λόγους ή κέρδος, αλλά για αυτοδιδασκαλία και προς το κοινωνικό όφελος."

# δείτε επίσης περισσότερα ιστορικά στοιχεία για τον θεσμό του ραδιοερασιτεχνισμού στη σελίδα της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών εδώ
 
Στη συνέχεια και αφού σας άρεσε η ιδέα η ερώτηση που ακολουθεί είναι: "Πώς μπορώ να γίνω ραδιοερασιτέχνης;"
http://www.targ.gr/images/2016/68.jpg 
Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης λοιπόν πρέπει να περάσει με επιτυχία εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών. Οι εξετάσεις είναι γραπτές (ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών) και διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο. Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει: Ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας κ.λ.π. 

# εδώ καλό θα ήταν αν υπάρχει κάποιος τοπικός σύλλογος στη περιοχή σου να τον επισκεφθείς και να ενημερωθείς για το κομμάτι των εξετάσεων και των προαπαιτούμενων γνώσεων. Εκεί θα έχεις και την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με μηχανήματα και να μιλήσεις με άτομα που είναι διαθέσιμα να απαντήσουν στις πολλές απορίες σου


Τέλος εδώ για το πρώτο άρθρο γιατί δε θέλω να κουράσω. Θα γράψω σύντομα το δεύτερο άρθρο με πιο ενδιαφέροντα πραγματάκια και υλικό και όχι τόσο διαδικαστικές πληροφορίες. Τα λέμε σύντομα..