Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Τα 9 πιο περίεργα πασχαλινά έθιμα ανά τον κόσμο

Το Πάσχα είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης που γιορτάζεται σχεδόν σε κάθε γειτονιά του κόσμου. Οι παράδοσεις όμως διαφέρουν τόσο από χώρα σε χώρα, όσο και από τόπο σε τόπο.

Κάποιες φαίνονται βίαιες ή παράξενες. Ο Independent έφτιαξε μια λίστα με τα πιο παράξενα έθιμα και παραδόσεις που συναντά κανείς τις ημέρες του Πάσχα σε επτά χώρες. Η όγδοη χώρα είναι η Ελλάδα που έχει την «τιμητική» της με δύο έθιμα που στο εξωτερικό φαντάζουν -δικαίως- «περίεργα».

1.Στη Νέα Ζηλανδία σκοτώνουν κουνελάκια

Μια άκρως επικίνδυνη παράδοση για τον «Λαγό του Πάσχα» λαμβάνει χώρα στη Νέα Ζηλανδία καθώς εκεί δεν ψάχνουν ούτε για αυγά... ούτε παίζουν με τα κουνέλια που τα συνδέουν με την καταστροφή των καλλιεργειών.
Στο Central Otago εδώ και 26 χρόνια διοργανώνεται ένας ετήσιος διαγωνισμός στον οποίο κυνηγοί συμμετάσχουν σε ένα 24ωρο κυνήγι με στόχο τη θανάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων κουνελιών. Ο αριθμός των νεκρών κουνελιών αναμένεται να φτάσει στα 23.000.

2.Η τεράστια ομελέτα του Ναπολέοντα, Γαλλία

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετοί αιώνες από την εποχή του Ναπολέοντα αλλά η παρουσία του δεσπόζει ακόμα και το Πάσχα στη Γαλλία. Σε αυτή την περίπτωση είναι για καλό καθώς χωρικοί στο Haux της Γαλλίας κάθε χρόνο αναλαμβάνουν να ταϊσουν και τους 1.000 κατοίκους με μια τεράστια ομελέτα που σερβίρεται την Κυριακή του Πάσχα.
Στην πλατεία του χωριού ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και οι σεφ φροντίζουν για την παρασκευή της ομελέτας χρησιμοποιώντας 5000 αυγά, περισσότερα από 45 κιλά μπέικον, κρεμμύδια και σκόρδο. Στόχος είναι να φτιάξουν μια ομελέτα περίπου 3 μέτρων. Η παράδοση αυτή είναι πρόσφατη, αφού η ομελέτα παρασκευάζεται τα τελευταία 30 χρόνια αλλά πολλοί ισχυρίζονται πως όλα ξεκίνησαν όταν ο Ναπολέων απαίτησε να παρασκευαστεί μια τεράστια ομελέτα για τα στρατεύματα του καθώς διέρχονταν από τη συγκεκριμένη περιοχή.

3. «Μπουγέλωσε» μια γυναίκα την Δευτέρα, Σλοβακία

Την «βρεγμένη Δευτέρα» στη Σλοβακία, οι άνδρες τηρούν μια αρχαία παράδοση σύμφωνα με την οποία χτυπούν τις πόρτες σπιτιών και όταν οι γυναίκες ανοίγουν τους πετούν παγωμένο νερό που κουβαλάνε σε κουβάδες. Σύμφωνα με την παράδοση με τον τρόπο αυτό η γυναίκα ευλογείται με δύναμη και γονιμότητα. Μετά το μπουγέλο, οι άνδρες εισέρχονται στα σπίτια και ανταμείβονται με γαμένα αυγά, λεφτά και βότκα.

4.Οι «μάγισες του Πάσχα», Σουηδία

Ένα δεύτερο...Halloween ζουν τα παιδιά στη Σουηδία την Μεγάλη Πέμπτη, όπου βάφουν τα πρόσωπά τους, ντύνονται μάγισσες, αρπάζουν τις σκούπες και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα ζητώντας γλυκά.
Σύμφωνα με έναν σουηδικό θρύλο, οι μάγισσες επισκέπτονταν το δάσος της Brakulla πριν το Πάσχα για να γιορτάσουν με τον διάβολο.

5.Φωτιές στους λόφους, ΗΠΑ

Οι κάτοικοι του Fredericksburg του Τέξας ντύνονται πασχαλιάτικα κουνελάκια και Κομάντσι (φυλή αυτόχθονων Ινδιάνων) και παρελαύνουν μέσα στην πόλη ενώ στη συνέχεια βάζουν φωτιά στους λόφους που περιβάλλουν. Καθώς οι φωτιές καίνε, τα φώτα των πόλεων χαμηλώνουν ως μέρος των Καλλιστείων των Πασχαλινών Φωτιών. Η τελετή αυτή έχει τις ρίζες της στο 1847 και με τον τρόπο αυτό εορτάζεται η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Γερμανών εποίκων και ιθαγενών της Αμερικής.

6.To τρέξιμο της Παναγιάς, Ιταλία

Η πομπή της La Madonna Che Scappa πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα, στη Sulmona στην Ιταλία. Οι πιστοί μεταφέρουν αγάλματα του Χριστού που Αναστήθηκε, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Πέτρου στην εκκλησία του San Filippo Neri και εκεί αναγγέλλουν την είδηση της Αναστάσεως στη θρηνούσα Madonna του Loreto. Αφού οι άγιοι πείθουν την Παναγία για την ανάσταση του Ιησού το ομοίωμά της κινείται αργά προς τα έξω και στη συνέχεια με τη βοήθεια νέων που σηκώνουν τη βάση με το ομοίωμα η Παναγιά «ορμά» και«τρέχει» για να συναντήσει τον γιο της υπό τον ήχο των βεγγαλικών.

7.Σταύρωση, Φιλιππίνες

Είναι από τα πλέον γνωστά ανά τον κόσμο έθιμα και έχει ξεσηκώσει πολλές φορές συζήτηση. Τη Μ.Παρασκευή καθολικοί στις Φιλιππίνες παίρνουν μέρος σε τελετές αναπαράστασης της Σταύρωσης του Ιησού και το τελετουργικό περιλαμβάνει αυτομαστίγωμα ενώ κάποιοι επιλέγουν να σηκώσουν έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό όπως αναγκάστηκε να κάνει και ο Χριστός. Σε μια όμως πόλη, το San Fernando στο πλαίσιο της αναπαράστασης των Παθών τουλάχιστον τρεις πιστοί καρφώνονται στο σταυρό. Η Καθολική Εκκλησία έχει προσπαθήσει να αποτρέψει τους πιστούς από αυτή την παράδοση ενώ το Υπουργείο Υγείας της χώρας συστήνει στους συμμετέχοντες να κάνουν αντιτετανικό ορό και να χρησιμοποιούν αποστειρωμένα καρφιά.
Και η λίστα συμπληρώνεται με δύο ελληνικά έθιμα που σε εμάς μπορεί πλέον να φαίνονται συνηθισμένα αλλά στο εξωτερικό φαντάζουν περίεργα.

8.Ρουκετοπόλεμος, Χίο

Ένα έθιμο που ξεκινά από παλιά την εποχή της τουρκοκρατίας και είναι ένας "πόλεμος" ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής.
Απ' ότι λένε ξεκίνησε από τα παιδιά των δύο ενοριών που έπαιζαν πετροπόλεμο με σφεντόνες. Στην συνέχεια άρχισαν να εμπλέκονται και οι μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα οι σφεντόνες να αντικατασταθούν απο τα κανονάκια και πλέον από τις γνωστές ρουκέτες.
Ο στόχος για τους Παναγούσους (ενορίτες της Παναγιάς της Ερειθιανής) είναι ο τρούλος (κουμπές) και το Λιονταράκι του Αγίου Μάρκου (είναι το έμβλημα του Αγίου Μάρκου στην αγιογραφία πάνω από την κεντρική πύλη του ναού) και στόχος των Αγιομαρκούσων (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) είναι το ρολόϊ της Παναγιάς της Ερειθιανής.
Με εξαίρεση τα χρόνια της γερμανικής κατοχής που για οικονομικούς λόγους κινδύνεψε να σταματήσει και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, λόγω απαγόρευσης το έθιμο συνεχίζετε μέχρι σήμερα συγκεντρώνοντας πολλούς επισκέπτες λόγω της μοναδικότητάς του και του φαντασμαγορικού θεάματος.

9.Μπότηδες, Κέρκυρα

Το έθιμο Μπότηδες στη Σπιανάδα στην Κέρκυρα είναι ένας συνδυασμός Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων.
Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.
Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.
Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. Κάποιοι θα σας πουν σίγουρα στην Κέρκυρα ότι όποια και να είναι η αλήθεια, οι Κερκυραίοι αρέσκονται να ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σημαίνοντας και τη λήξη του χειμερινού λήθαργου και την αναγέννηση της Φύσης.
Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των Μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο – οι ντόπιοι θα σας πουν ότι θα σας φέρει καλή τύχη.

Πηγή: ThePressRoom