Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Mara Salvatrucha - η πιο σκληρή συμμορία της Αμερικής

Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, πως με την πολιτική που ακολούθησε απέναντι στις σκληρές συμμορίες που λυμαίνονται τις πόλεις της χώρας επέτρεψε την γιγάντωσή τους.
Ο Τραμπ, μάλιστα, δε δίστασε να κάνει και μια συγκεκριμένη αναφορά στην «Μάρα Σαλβατρούτσα». Την πιο σκληρή και πιο αδίστακτη από τις συμμορίες. Για τα μέλη της η αναφορά αυτή ήταν κάτι σαν… παράσημο.
Δεν είναι και λίγο να αναφέρεται σε εσένα ο ίδιος ο πλανητάρχης έστω και αν ταυτόχρονα σου κηρύττει τον πόλεμο λέγοντας πως θα σε εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης.
AP_222670339331
Η «Μάρα Σαλβατρούτσα» δεν είναι μια ακόμα συνηθισμένη συμμορία που με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών για να καταφέρει να επιβιώσει στους, ούτως ή άλλως, κακοτράχαλους δρόμους των φτωχότερων πόλεων των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη συμμορία κάνει σχεδόν όλες τις άλλες να μοιάζουν με… κλειστά κλαμπ γκολφ!

Η γέννηση του κακού

AP_060221035326
Η «Μάρα Σαλβατρούτσα» γεννήθηκε στους πιο ζόρικους δρόμους του Λος Άντζελες στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αιτία ήταν ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στο Ελ Σαλβαδόρ όπου αριστεροί αντάρτες μάχονταν κατά της αμερικανοκίνητης δικτατορίας που είχε εγκαθιδρυθεί στη χώρα.
AP_442744907519
Τότε ήταν που χιλιάδες νέοι μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν σε μια χώρα που ρήμαζε από τις εμπόλεμες διαμάχες έφυγαν και βρήκαν τη «γη της επαγγελίας» στην Καλιφόρνια. Εκεί όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. «Κούμαντο» έκαναν οι συμμορίες των Μεξικανών και των αφροαμερικανών. Η απάντηση των Λατίνων (σε έναν πόλεμο που ενέπνευσε πολλές χολιγουντιανές ταινίες τις επόμενες δεκαετίες) δεν άργησε να έρθει.
AP_120326134943
Οι νεαροί έφτιαξαν τη δική τους συμμορία. Την ονόμασαν «Μάρα Σαλβατρούτσα» (Μara Salvatrucha) ή MS-13. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει κατά καιρούς τα ιδρυτικά της μέλη Mara σημαίνει «Ένωση» και είναι και ένας κεντρικός δρόμος στο Έλ Σαλβαδόρ. Το Salva προήλθε από το Salvadorian ενώ Τrucha σημαίνει σκληρός ή/και περήφανος. Παράλληλα, το 13 συμβολίζει την 13η οδό του Λος Άντζελες, την πρώτη που κατάφεραν να ελέγξουν.
AP_120326134752
Σύμφωνα με κάποια άλλη εκδοχή (που μάλλον δε συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες να ισχύει) Salvatruchas ονομάζονταν οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Farabundo Marti, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στην Αμερική κατά τον εμφύλιο.

Οι τελετές μύησης και οι εσωτερικοί νόμοι της συμμορίας

Αρχικά στην «Μάρα Σαλβατρούτσα» μέλη μπορούσαν να γίνουν μόνο όσοι κατάγονταν από το Ελ Σαλβαδόρ. Αργότερα και με δεδομένο πως η συμμορία είχε μεγαλώσει τις δουλειές της, έπρεπε να υπάρχουν τα άτομα, ώστε, να καλύπτονται όλα τα πόστα. Έτσι η συμμορία άνοιξε τις πόρτες της και σε άλλους αρκεί να ήταν Λατίνοι.
AP_060913018853
Σαν συμμορία που σέβεται τον εαυτό της, η «Μάρα Σαλβατρούτσα» είχε και διατηρεί ακόμα (αλλά όχι με την ίδια ένταση) ένα τρομακτικό και αιματοβαμμένο τελετουργικό μύησης για τα νέα μέλη. Σε αυτές τις τελετές κυριαρχεί ο αριθμός 13.
AP_051124013643
Σε ό,τι αφορά τους άνδρες η τελετή χωρίζεται σε δυο μέρη. Αρχικά το νέο μέλος (οι ηλικίες τους κυμαίνονται από  12 έως 20 ετών) μπαίνει σε ένα κύκλο που έχουν δημιουργήσει παλαιότερα μέλη και για 13 δευτερόλεπτα (που μετριούνται αργά και βασανιστικά) τρώνε ξύλο και των γονέων.
AP_118382690298
Στη συνέχεια αφού περάσουν το πρώτο κομμάτι λαμβάνουν μέρος στην πρώτη τους αποστολή. Αυτό το κομμάτι περιλαμβάνει τον άγριο ξυλοδαρμό ή τον φόνο κάποιου τυχαίου περαστικού (κατά προτίμηση πολίτη των ΗΠΑ) ή τον βιασμό αν βρεθεί στο διάβα τους γυναίκα.
AP_051124013460
Σύμφωνα με το τελετουργικό έχουν στη διάθεσή τους 13 ώρες να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Αν δεν το καταφέρουν χαρακτηρίζονται «αδύναμοι» και εκτελούνται επί τόπου.
AP_051125019789
Για τις γυναίκες που θέλουν να μυηθούν στην «Μάρα Σαλβατρούτσα» οι επιλογές είναι δυο. Αν είναι έως 13 ετών τρώνε το… πατροπαράδοτο ξύλο, με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω για τους άνδρες. Αν είναι άνω των 13 ετών τα έξι παλαιότερα μέλη που θα της χτυπούσαν τις βιάζουν για αρκετές ώρες.
AP_070215018576
Σε κάθε περίπτωση στη συμμορία υπάρχει μόνο η είσοδος. Η έξοδος δεν υπάρχει. Όποιος επιχείρησε να φύγει βρέθηκε νεκρός ενώ οι λίγοι «τυχεροί» που τα κατάφεραν συνεργάστηκαν με τις διωκτικές αρχές και βρίσκονται σε αυστηρό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, με άλλη ταυτότητα και κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό.

Τατουάζ, σύμβολα και το… αγαπημένο χρώμα AP_050906015032

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή που έγινε το 2012 τα μέλη της συμμορίας στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον 8.000 σε περισσότερες από 40 πολιτείες, ενώ διεθνώς τα μέλη της υπολογίζονται σε περίπου 30.000. Κάποιοι θεωρούν πως σήμερα η δύναμη της συμμορίας είναι σαφώς μεγαλύτερη.
AP_120326134844
Τα μέλη της «Μάρα Σαλβατρούτσα» έχουν και αγαπημένο μότο το οποίο είναι ενδεικτικό των προθέσεων τους: «Mata, roba, viola, controla» λένε στη γλώσσα τους, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως: «σκότωσε, κλέψε, βίασε, έλεγξε»…
AP_03032606561
Στις ΗΠΑ, η κάθε συμμορία έχει το αγαπημένο της χρώμα το οποίο συνήθως εμφανίζεται στις μπαντάνες που φοράνε στα κεφάλια ή στα χέρια τους. Στη περίπτωση της «Μάρα Σαλβατρούτσα» και με δεδομένο πως το μαύρο και το κόκκινο χρησιμοποιούνταν από άλλες συμμορίες, επιλέχθηκε το μπλε που συμβολίζει ταυτόχρονα και το χρώμα που κυριαρχεί στη σημαία του Ελ Σαλβαδόρ.
AP_13052803381
Τα μέλη της «Μάρα Σαλβατρούτσα» έχουν γεμάτα τα σώματά τους με τατουάζ-σύμβολα. Τα περισσότερα από τα τατουάζ συμβολίζουν αυτά που το μέλος έχει κάνει. Είναι κάτι σαν παράσημα. Κάποιοι, για παράδειγμα, «χτυπάνε» σταυρούς τάφων για κάθε δολοφονία που έχουν διαπράξει.
AP_040923010744
Σε περίοπτη θέση στο σώμα, συνήθως σε ολόκληρη την πλάτη ή ολόκληρο το στήθος, υπάρχουν τα σύμβολα της συμμορίας. Τα τατουάζ είναι σήμα κατατεθέν για τα μέλη της συμμορίας σε τέτοιο βαθμό που στην Ονδούρα αρκούν για να καταδικαστεί κάποιος σε φυλάκιση έως και 10 ετών μόνο και μόνο επειδή τα έχει χωρίς κάποια άλλη απόδειξη!

Δολοφονίες και πράξεις που προκαλούν ανατριχίλα

AP_04012803876
Πέρα από τα τατουάζ και τα χρώματα, ωστόσο, η «Μάρα Σαλβατρούτσα» είναι γνωστή και για τις φρικαλεότητες που διαπράττει με σκοπό να σκορπίσει τον τρόμο. Πτώματα κομμένα με ματσέτα, αποκεφαλισμένα και διαμελισμένα, βρίσκονται διαρκώς στα μέρη απ’ όπου νωρίτερα έχουν περάσει τα μέλη της συμμορίας.
Συνήθως τα ανατριχιαστικά αυτά ευρήματα συνοδεύονται από ένα πολύ κυνικό σημείωμα. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτό που έγινε το 2002 στην Ονδούρα. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να λάβει αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της συμμορίας με σημαντικότερο από αυτά την επιβολή της θανατικής ποινής στα μέλη της MS-13 που συλλαμβάνονται!
Η απάντηση ήταν άμεση και αιματηρή. Μέλη της συμμορίας γάζωσαν ένα αστικό λεωφορείο γεμάτο από επιβάτες και όσους έζησαν τους πετσόκοψαν με τις ματσέτες (η «Μάρα Σαλβατρούτσα» τις χρησιμοποιεί ως όπλο-σφραγίδα). Όταν τα μέλη της συμμορίας έφυγαν από τον τόπο του εγκλήματος άφησαν πίσω τους μόνο νεκρούς ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και εφτά μικρά παιδιά.
AP_060622044257
Στο λεωφορείο βρέθηκε ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο της χώρας που έγραφε: «Περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν… Τα επόμενα θύματα θα είναι αστυνομικοί και δημοσιογράφοι».
Τα μέλη της συμμορίας εμπορεύονται όπλα, ναρκωτικά, γυναίκες, εμπλέκονται στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και ευθύνονται για δεκάδες χιλιάδες φόνους και ομαδικούς βιασμούς. Η δράση τους, ωστόσο, απλώνεται και μέσα στις φυλακές πολλές από τις οποίες τις ελέγχουν απόλυτα.
Είναι ενδεικτικό πως σε κάποιες από αυτές (κυρίως εκτός των ΗΠΑ) έχουν αντικαταστήσει πλήρως τους δεσμοφύλακες και συνομιλούν σαν ίσοι με τους διευθυντές από τους οποίους απαιτούν να έχουν ειδική μεταχείριση και έξτρα προνόμια, ενώ ευθύνονται και για πολλές και ιδιαίτερα αιματηρές εξεγέρσεις αν δεν τους γίνονται όλα τα χατίρια.

Πηγή: Newsbeast