Ads Top

8 παράξενες πληροφορίες για τον Sigmund Freud

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές του 20ου αιώνα. Κατάφερε να χωρέσει σε λέξεις μέρος του απύθμενου ψυχισμού του ανθρώπου και να προτείνει τρόπους για να αντιμετωπιστούν φοβίες, άγχη και ψυχικά τραύματα, που μέχρι τότε θεωρούνταν σημάδια τρέλας, μη ένταξης και γραφικότητας.

Η ζωή του είχε κι αυτή τα δικά της παράξενα. Μπορεί να θεωρείται ο πατέρας της ψυχανάλυσης και να την εφάρμοσε σε αρκετούς ασθενείς αλλά ο πιο δύσκολος είναι πάντα ένας: ο εαυτός μας. Κι ο Φρόιντ το ήξερε αυτό.
Τα παρακάτω είναι 8 παράξενα πράγματα για τον Φρόιντ και την ζωή του που μάλλον δεν γνωρίζατε…
1. Χρήση ναρκωτικών
Κι όταν λέμε εξάρτηση εννοούμε εξάρτηση. Κι όταν λέμε ναρκωτικά εννοούμε κοκαΐνη. Ο Φρόιντ την λάτρευε. Έκανε ακόμα και πειράματα με αυτήν, με τον εαυτό του ως πειραματόζωο. Μαζί με τα πολλά γραπτά για την κοκαΐνη και τις ιδιότητες της, ίσως είχε βρει την καλύτερη δικαιολογία για να την χρησιμοποιεί.
2. Ο θάνατός του μπορεί να ήταν αυτοκτονία
Το 1939 ο Φρόιντ υπέφερε πολύ από τον καρκίνο στο στόμα του. Ο πόνος ήταν τρομερός και έπιασε τον γιατρό του και φίλο του, λέγοντάς του ότι δεν χρει’αζεται να με βασανίζεις χωρίς σκοπό. «Βασανίζομαι και δεν υπάρχει λόγος», πρόσθεσε. Αφού πήρε την άδεια της κόρης του, ο γιατρός του έκανε την πρώτη από τις τρεις ενέσεις μορφίνης. Έπεσε σε κώμα και δεν ξύπνησε ποτέ.
3. Ο διάσημος καναπές του ήταν δώρο ενός ασθενή
Ο καναπές του, που ήταν πάντα καλυμμένος με ένα περσικό κέντημα, ήταν δώρο της Madame Benvenisti, μιας ασθενούς του που αισθανόταν υποχρεωμένη απέναντί του. Ο Φρόιντ τον χρησιμοποίησε στους υπνωτισμούς του, αφού ήταν πιο εύκολο αν ο ασθενής ήταν ξαπλωμένος.
4. Οι ναζί έκαψαν τα βιβλία του και τον ανάγκασαν να φύγει από την Βιέννη
Άθεος φανατικά, ο Φρόιντ όμως γεννήθηκε σε οικογένεια Εβραίων. Οι ναζί θεώρησαν πως τα βιβλία του δεν ήταν τίποτα άλλο από τα λόγια ενός ακόμα Εβραίου, που ήθελε να διαφθείρει την Αρεία Φυλή. Όταν οι ναζί μπήκαν στην Αυστρία, εισέβαλαν στο σπίτι του. Ο Φρόιντ είχε αναγκαστεί να φύγει λίγο νωρίτερα για το Παρίσι, αφού κατάλαβε αυτό που θα καολουθούσε.
5. Έχασε τέσσερις αδερφές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Οι τέσσερις αδερφές του δεν κατάφεραν να φύγουν από την Βιέννη, αν και ο Φρόιντ προσπάθησε πολύ να τους εξασφαλίσει βίζες. Πέθανε λίγο μετά την αρχή του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι αδερφές του στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου όλες σκοτώθηκαν.
6. Μελέτησε την σeξουαλική ζωή των χελιών
Όταν ήταν νεαρός φοιτητής, ξεκίνησε σπουδάζοντας ζωολογία. Σε μια εργασία που του ανατέθηκε, ο Φρόιντ παρατηρούσε για μέρες τα χέλια και τους έκανε νατομική εξέταση!
7. Του πρόσφεραν 100.000 δολάρια για να γράψει σενάριο για ταινία. Και το απέρριψε…
Το 1925, η φήμη του ήταν ήδη παγκόσμια. Ένας παραγωγός του Χόλιγουντ τον θεωρούσε ως τον «μεγαλύτερο ειδικό στα θέματα αγάπης». Του πρότεινε 100.000 δολάρια για να γράψουν μαζί ένα σενάριο για τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης του παρελθόντος. Αρνήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, αν και το ποσό ήταν τεράστιο…
8. Κάποιοι προσπάθησαν να κλέψουν τις στάχτες του
Μετά τον θάνατό του, οι στάχτες του τοποθετήθηκαν σε ένα αρχαιοελληνικό δοχείο. Όταν η σύζυγός του πέθανε 12 χρόνια αργότερα, οι στάχτες της τοποθετήθηκαν στο ίδιο δοχείο. Το 2014, η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι το 2.500 ετών δοχείο πήγε να κλαπεί. Ωστόσο, η κλοπή ματαιώθηκε αλλά το δοχείο υπέστη αρκετή ζημιά.

Πηγή: e-daily

# χωρίς να είμαι σίγουρος και χωρίς να έχω διαβάσει ιδιαίτερα βιβλία ψυχολογίας, πιστεύω πως αν για κάτι πρέπει να θυμόμαστε τον Freud δεν έχει να κάνει με τίποτα από τα παραπάνω..

Από το Blogger.