Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Το ανάποδο ρολόι στο Κογκρέσο της Βολιβίας

To 2014, ένα αναλογικό ρολόι τοποθετήθηκε στην κορυφή του κτιρίου που στεγάζει το Κογκρέσο της Βολιβίας. Το παράξενο είναι πως το ρολόι τοποθετήθηκε έτσι ώστε να λειτουργεί ανάποδα, με τις ώρες να είναι τοποθετημένες αντίστροφα και τους δείκτες να κινούνται αριστερόστροφα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε αναφερθεί σε αυτό ως το «ρολόι του Νότου». Γιατί όμως; Τα σύγχρονα ρολόγια είναι μια εξέλιξη του ηλιακού ρολογιού, που πρωτοέφτιαξαν οι Ρωμαίοι, περίπου 2.000 χρόνια πριν. Στο βόρειο ημισφαίριο, η σκιά στο ηλιακό ρολόι κινείται με τον ίδιο τρόπο που κινούνται οι δείκτες σε ένα ρολόι.
https://twitter.com/qikipedia/status/1000511903062470656
@twitter.com
Ωστόσο στην Νότια Αμερική, συμβαίνει το αντίθετο. Έτσι, στην Βολιβία εμπνεύστηκαν το «ρολόι του Νότου». «Ποιος λέει ότι το ρολόι πρέπει να γυρίζει προς μια κατεύθυνση; Γιατί πρέπει πάντα να υπακούμε; Γιατί να μην είμαστε δημιουργικοί;» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών, David Choquehuanca.
Η κυβέρνηση της Βολιβίας προχώρησε σε αυτήν την πράξη για να τιμήσει την κληρονομιά των ιθαγενών της χώρας. Οι οποίοι άλλωστε πιστεύουν πως το παρελθόν βρίσκεται μπροστά, ενώ το μέλλον πίσω.
Το… ανάποδο ρολόι είναι ένας τρόπος να προβληματιστεί κάποιος για πολλά πράγματα γύρω από τον χρόνο, αλλά και για το γεγονός πως αν και κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα, δεν ισχύουν για όλον τον πλανήτη…
https://choosingfigs.com/finding-balance-traveling-la-paz-bolivia/

πηγή: e-daily