Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tοξικά μέρη στον κόσμο..

750 «πράσινης» τεχνολογίας λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα πρώτα οχήματα θα φτάσουν στη χώρα μας το πρώτο επτάμηνο από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης.Υπό ανανέωση τίθεται ο στόλος των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προγραμματίζει διαγωνισμό για την προμήθεια 750 νέων σύγχρονων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Ο διαγωνισμός που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων είναι τεράστιος για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός φθάνει τα 338 εκατ. ευρώ συν τον ΦΠΑ. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προμήθεια και η συντήρηση για 15 χρόνια, 400 λεωφορείων για την Αθήνα και 350 για τη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα για την Αθήνα σχεδιάζεται η αγορά 170 ηλεκτροκίνητων οχημάτων, 180 λεωφορείων φυσικού αερίου και 50 diesel. Αντίστοιχα για τη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται η αγορά 150 ηλεκτροκίνητων, 150 φυσικού αερίου και 50 diesel.
Τα πρώτα οχήματα θα φτάσουν στη χώρα μας το πρώτο επτάμηνο από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης (περίπου 75% του προϋπολογισμού) για την αγορά των ηλεκτροκίνητων και των λεωφορείων φυσικού αερίου θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ περίπου 70 εκατ. θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.
Ο διαγωνισμός αυτός είναι ξεχωριστός από τον διαγωνισμό που προωθεί ο ΟΟΣΑ για την προμήθεια 92 σύγχρονων λεωφορείων, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής. Πρόκειται για 80 οχήματα diesel, εκ των οποίων τα 20 θα είναι 12μέτρα και τα 60 18μέτρα, καθώς και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει μεγάλες εταιρείες του χώρου όπως οι: MAN, Petropoulos, Solaris, Iveco.

πηγή: reader.gr