Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Αλήθειες και μύθοι για τον αυτισμό

2 Απριλίου… Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γιορτάζεται μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ο αυτισμός συχνά θεωρείται ακόμα “ταμπού” γι’ αυτό έχει έρθει η στιγμή να ξεχωρίσουμε τους μύθους και τις αλήθειες για τον αυτισμό.

Μύθοι και αλήθειες για τον αυτισμό

“Ο αυτισμός είναι ασθένεια που θεραπεύεται”.
Μύθος. Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή πάθηση που μπορεί να βελτιωθεί με εκπαίδευση και θεραπεία.
“Αυτισμός σημαίνει διανοητική καθυστέρηση”.
Μύθος. Υπάρχουν κάποια παιδιά με αυτισμό που έχουν μια διανοητική αναπηρία, μερικά είναι μέσης ευφυΐας ενώ μερικά είναι πιο έξυπνα από τους άλλους ανθρώπους.
“Ο αυτισμός επηρεάζει μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων”.
Μύθος. Ο αυτισμός μπορεί να παρατηρηθεί σε ανθρώπους όλων των επιπέδων εισοδήματος και κάθε πολιτιστικού υπόβαθρου.
“Ο αυτισμός προκαλείται από την πολλή τηλεόραση”.
Μύθος. Ο αυτισμός εκδηλώνεται και σε παιδιά που δεν βλέπουν καθόλου τηλεόραση.
“Για τον αυτισμό φταίει η μητέρα”.
Μύθος. Ο αυτισμός σχετίζεται με τα γονίδια ενός παιδιού που προέρχονται τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα.

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.
Στην διαταραχή του αυτισμού εμπλέκονται διάφορες εγκεφαλικές δομές με τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί επαρκώς. Οι δύο άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο δεν παρατηρείται καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη και τη γλώσσα, και η Εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης – Μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS), όπου διαγνώσκεται όταν δεν πληρούνται επαρκώς τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές.
Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, για αυτό το λόγο ονομάζονται «διάχυτες».


πηγή